Evcil hayvanlara takılan çip zarar veriyor mu? Evcil hayvanlara nerede çip takılıyor? Son başvuru tarihi ne zaman? PETVET için nereye başvurmak gerekiyor?

Ev Hayvanı Kayıt Sistemi (PETVET) kapsamında tüm evcil hayvanları kimlik sahibi yapmak için çip takılması uygulaması için zaman daralıyor. Son tarih açıklandı. Kayıt sistemine dahil edilmeyen evcil hayvanlar için sahipler ceza ödeyecek. Ev Hayvanı Kayıt Sistemi (PETVET) nedir? Evcil hayvanlara nerede çip takılıyor? Son başvuru tarihi ne zaman? PETVET için nereye başvurmak gerekiyor? İşte PETVET detayları...

Evcil hayvanlara takılan çip zarar veriyor mu? Evcil hayvanlara nerede çip takılıyor? Son başvuru tarihi ne zaman? PETVET için nereye başvurmak gerekiyor?

Yıl sonunun yaklaşmasıyla birlikte İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerinde, evcil hayvanlara çip uygulamasına ilişkin yoğunluk yaşanmaya devam ediyor. Evcil hayvanlara mikroçip takılarak kayıt altına aldırmak için başvuruların nasıl yapılacağı merak ediliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı çip randevusu nasıl alınıyor? Evcil hayvanlara çip taktırmak için son tarih ne zaman? PETVET için nereye başvurmak gerekiyor? İşte detaylar...

Evcil hayvanlara çip randevusu nasıl alınır, nerede takılıyor?

Evcil kedi, köpek ve gelincikler için mikroçip uygulaması yapılacağı duyurulmuştu. Çip uygulaması, İl ve ilçe tarım müdürlükleriyle veteriner hekimler tarafından gerçekleştiriliyor. Bulunulan bölgede yer alan il ve ilçe tarım müdürlüklerine telefonla arayıp randevu almak mümkün. 

Evcil hayvanlara takılan çip zorunluluğu ne, hayvanlara zararı var mı?

Zorunlu mikroçip uygulaması, anestezi gerektirmeyen basit bir işlemdir. Mikroçipin yerleştirilmesi sırasında kullanılan enjektör, hayvana herhangi bir zarar vermez. İşlem, kısa süreli bir rahatsızlık dışında önemli miktarda acı veya ağrıya neden olmaz. Mikroçip; biyouyumlu koruyucu bir cam kapsül içinde yer aldığı için toksik madde içermez ve alerjiye de neden olmaz. 

Sahiplerin iletişim bilgilerinin de yer aldığı mikroçipler evcil hayvanların vücuduna enjekte ediliyor.

Evcil hayvanlara çip taktırma ücreti ne kadar?

Zorunlu mikroçip uygulaması kapsamında özel veterinerler tarafından 160 TL'ye, il ve ilçe tarım müdürlüklerinde 86 TL'ye uygulanıyor.

Evcil hayvanlara çip taktırmama cezası ne kadar?

Zorunlu mikroçip uygulamasını yaptırmayan evcil hayvan sahipleri 1 Ocak 2023 itibarıyla ceza ödemek zorunda kalacak. Ceza tutarı ise yılbaşından sonra hayvan başına 3 bin 469 TL olacak.

Ev Hayvanı Kayıt Sistemi (PETVET) nedir?

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 'Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik', Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre evde yaşayan kedi, köpek ve gelinciklere çip takma zorunluluğu getirildi. Mikroçip uygulamasıyla PETVET’e hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi, hayvan sahibinin adı, bulunduğu il, ilçe, mahalle bilgileri ile acil durumda ulaşılabilecek kişi bilgileri kaydediliyor. Tanımlanan ev hayvanlarının mikroçip numaralarıyla aşı bilgileri, sahip değişikliği, kayıp durumu ve hayvana yapılan operasyonların bilgileri kayıt altına alınıyor. Terk edilmiş ya da kaybolmuş hayvanın daha önce sahipli olduğuna dair bilgi ve bulguya rastlanırsa sahibine durum bildiriliyor ve ev hayvanını teslim alması için 72 saat süre veriliyor.