Evde 10 günden fazla çalışan işçiye artık bunu yapmak zorunlu oldu. SSK hükümleri uygulanacak.

Çocuk, hasta, yaşlı bakımı ve temizlik gibi pek çok iş için aileler evde yardımcı çalıştırıyor. Artık evde 10 günden fazla çalışan işçiye sigorta zorunluluğu getirildi. İşveren, 10 gün için bin 453 lira, 30 gün için de 4 bin 359 lira ödeyecek.

Evde 10 günden fazla çalışan işçiye artık bunu yapmak zorunlu oldu. SSK hükümleri uygulanacak.

Ev hizmetlerinde çalışma gün sayısı 10 veya daha fazla olanlar için SSK hükümleri uygulanırken, çalışılan günler için uzun vadeli sigorta kollarına tabi primler yatırılır. Ayda 10 günden az çalıştırılanlar için ise sadece iş kazası, meslek hastalığına karşı kısa vadeli sigorta primi yatırması yeterli bulunuyor.

Asgari ücrete yapılan zamla birlikte ev hizmetlerinde 10 günden az çalışanların primi günlük 8.94 lira, 10 günden fazla çalışanların da 145.32 lira oldu. Asgari ücretle 10 gün çalışan için 1 Temmuz'dan itibaren işveren hissesi, işsizlik sigortası primi dâhil 1676 lira, ayda 30 gün çalışan için de 5 bin 30 lira ödeme yapılacak. Primini düzenli ödeyenlere 5 puanlık indirimle birlikte 10 gün çalışanlar için yatırılacak prim tutarı 1453 lira, 30 gün çalışanlar için de 4359 lira olacak.

EV HİZMETİ SAYILAN İŞLER BELİRLENDİ

Ev içinde temizlik, ütü, yemek yapma, çamaşır, bulaşık yıkama, alışveriş ve bahçe işleri, çocuk, yaşlıların bakım işlerinin ev halkı dışındaki bireyler tarafından yapılması ev hizmeti sayılıyor.

Çocuk, yaşlı veya özel bakım işinin ev hizmetinde çalışanın evinde ya da hastane, bakımevi gibi yerlerde yapılması da bu kapsamda yer alıyor. Aynı evde oturan üçüncü dereceye kadar akraba olanların yaptıkları işler ev hizmeti sayılmıyor.

10 GÜNDEN FAZLA ÇALIŞANLARIN SİGORTA PRİMİ HESAPLANDI

Ayda on gün ve üzerinde işçi çalıştıranlar en az asgari ücret ile bunun 7.5 katı arasında değişen kazanç üzerinden prim ödemek durumunda. Asgari ücretle işçi çalıştıranlar 10 günlük çalıştırdıkları kişi için işçi ve işveren hissesi ile işsizlik sigortası primi dahil 1676 lira yatıracak. Ayda 30 gün çalıştıranlar da 5 bin 30 lira ödeme yapacak. Asgari ücrete kadar vergi muafiyeti olduğu için vergi ödenmiyor.