EYT için zaman daraldı! Teknik boyut tamamlandı, 3 koşul kesinleşti! Gözler 26 Aralık'a çevrildi!

Yeni yıl yaklaşırken aylardır gündemden düşmeyen konu EYT düzenlenmesinde karar anı da yaklaşıyor. EYT düzenlenmesinde yaş sınırının kaldırılmasını bekleyen vatandaşların, gözü kulağı şu an yapılacak açıklamaya çevrildi. İşte EYT'ye ilişkin son haberler...

EYT için zaman daraldı! Teknik boyut tamamlandı, 3 koşul kesinleşti! Gözler 26 Aralık'a çevrildi!

EYT düzenlemesinin sonuçlanmasını bekleyen milyonlarca vatandaş, gün sayıyor. 12 Aralık'ta yapılan ilk Kabine Toplantısı'nın ana gündem maddeleri arasında asgari ücret ve EYT vardı. 1.7 milyon vatandaşı doğrudan etkileyen bu düzenleme yaklaşık 4 milyon vatandaşı etkileyecek. Özellikle en çok yaş sınırının merak edildiği EYT düzenlemesinin yeni yıla girmeden açıklanması bekleniyor. 

En büyük soru işareti 'yaş sınırı'

Yılın son ayının Kabine Toplantısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleşti. Toplantının en önemli gündem maddeleri, yeni yıla yaklaşırken asgari ücret ve EYT oldu. Özellikle milyonlarca vatandaşın beklediği EYT düzenlemesinde çalışmalar hız kazandı. Haziran ayı itibarıyla EYT düzenlemesi kapsamına giren 8 Eylül 1999 öncesi prim günü ve sigortalılık süresini tamamlamış 1,5 milyon kişi olduğu biliniyor. Yapılacak düzenlemede en çok merak edilen detay, yaş sınırı oldu.

"EYT en kapsamlı şekilde olacak"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin öncülüğünde yapılan EYT çalışmalarında son viraja girildi. Aynı anda işçi, işveren ve devlet hazinesini direkt olarak etkileyen EYT düzenlemesine yönelik önemli açıklamalarda bulunan Bakan Bilgin, Ocak 2023 tarihinden önce EYT yasasının meclise gelmesi için çalışıldığını ve yapılacak çalışmanın olabildiğince en kapsamlı şekilde ortaya koyulacağını vurgulamıştı. Hem işçi hem de işverenin taleplerinin göz önünde bulundurulacağının altını çizen Bakan Bilgin, yaş şartı kalktığı zaman emeklilik için 1,6 milyonu aşkın hak sahibi olduğunu belirtti.

Teknik boyut tamamlandı

Teknik boyutları tamamlanan EYT düzenlemesinin açıklamasına yakın bir zaman kaldı. Şu an ince detayları üzerinde çalışılan düzenlemede en çok merak edilen konu yaş sınırı. Yaş sınırı şartının kalkması halinde özel sektöre ve kamuya yansıyacak yükün değerlendirilmesinin ardından taslaklar meclise sunulacak.

Geçtiğimiz Kabine Toplantısı'nda neler oldu?

Yılın son Kabine Toplantısı 26 Aralık 2022 tarihinde yapılacak. Emeklilikte yaşa takılanlar için son toplantı geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılmış, bu toplantı çalışmayı teknik olarak yürüten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in bütçe konusunu değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin ve işin siyasi boyutunu değerlendiren Ak Parti kurmaylarının katılması nedeniyle öne çıkmıştı.

Geniş kapsamlı değerlendirmeler yapıldı

Bakan Bilgin'in teknik konularda, Bakan Nebati'nin ise bütçe konusunda verilerini paylaştığı toplantıda Emeklilikte Yaşa Takılanlar için geniş kapsamlı değerlendirmeler yapıldı. Bakan Bilgin yaş şartı olmadığı takdirde emeklilik koşullarını açıklarken, EYT yasası için yapılan toplantı, yaş şartını yeniden gündeme getirdi. Konuşulan yaş aralıkları kadınlarda 48 erkeklerde ise 50 yaş şartı oldu.

3 koşul kesinleşti

Çalışmanın Aralık ayı içerisinde veya yeni yılın ilk ayında Meclis'e sunulması beklenirken yasanın 1 Ocak 2023'ü kıstas alarak yürürlükte olması bekleniyor. EYT yasası ile emekli olmak için artık kesinleşen 3 koşul ise şöyle:

- 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olması
- Prim gününün tam olması
- Sigortalılık süresinin dolmuş olması

Yaş şartının olup olmayacağı ise henüz bilinmezken konuya ilişkin son açıklamayı Başkan Recep Tayyip Erdoğan yapacak.