EYT bekleyenler dikkat! Sakın geç kalmayın! Bunu hemen yapmalısınız

EYT yasası çıkmaya yakın EYT bekleyenler için önemli bir açıklama geldi. EYT’lileri ilgilendiren bu açıklama kritik öneme sahip. Vatandaşın EYT yasası öncesinde yapmaları gereken önemli işler için elini çabuk tutmasında fayda var. İşte ayrıntılar…

EYT bekleyenler dikkat! Sakın geç kalmayın! Bunu hemen yapmalısınız

EYT yasası çıkmaya yakın EYT bekleyenler için önemli bir açıklama geldi. EYT’lileri ilgilendiren bu açıklama kritik öneme sahip. Vatandaşın EYT yasası öncesinde yapmaları gereken önemli işler için elini çabuk tutmasında fayda var. İşte ayrıntılar…

EYT yani Emeklilikte Yaşa Takılan vatandaşlar, Çalışma Bakanlığı’ndan gelecek dosya ve TBMM’den gelecek onay sonrası EYT’lilerin yüzü gülecek.

EYT yasasının tüm süreci 2023 bahar aylarında tamamlanması bekleniyor.

Çalışma Bakanlığı EYT için birkaç formül üzerinde çalışıyor. Ancak düzenlemenin hangi şartlarda hangi özellikte ve kimler için çıkacağı ise henüz belli değil ve merak konusu.

EYT yasası için çalışmalar devam ederken yasadan önce mutlaka SGK il müdürlüğüne gidilmesi gerekiyor.

EYT'de Kritik tarih 1999

EYT yasası için kritik tarih 8 Eylül 1999 olarak belirlendi. Bu tarihten önce işe girenlerin EYT kapsamında yer alması ve EYT emeklilik hakkı kazanması bekleniyor.

Kapsam içinde yer alacak bazı vatandaşlar için tek işlem beklemek olurken bazı vatandaşlar için ise durum diğerlerinden farklı. İlk işe giriş tarihinin sınırda olması vatandaşların doğum borçlanması askerlik borçlanması gibi işlemler yaptırması gerekiyor. Bu işlemler EYT’den yararlanacak olan vatandaşların ilk işe giriş tarihlerini öne çekmesine yardımcı oluyor.

Vatandaş ile girmeden önce askerlik yapmışsa işe girmeden önce anne olmuşa borçlanabilir.

Borçlanılan süre kadar da işe giriş tarihi öne çekilir. 99 sonra 2000 ve 2001’de işe girenler borçlanma ile EYT kapsamına girebilirler.

EYT bekleyenler sakın geç kalmayın

Tüm bu işlemler için SGK yolunu erkenden tutmakta fayda var. Çünkü EYT yasası yasalaştıktan sonra SGK merkezlerinde olacak olan uzun kuyruklar ve yoğunluk sebebiyle işlemlerde gecikme yaşayabilir bu gecikme sebebiyle de EYT’den yararlanma hakkınızı kaybedebilirsiniz.

Kadın çalışanlar 1 veya 3 çocuk için borçlanma hakkında sahip. Bu durumda bir kadın çalışan işe girmeden önce 3 çocuk sahibi olmuşsa borçlanma ile 2160 günlük kazanç sağlayabilir. Erkek çalışanlar ise askerlik süresi kadar 180 gün 360 gün geçmiş yıllar için 540 gün borçlanabilirler.

EYT Yasasından yararlanmak için ilk giriş tarihi kontrol edilmeli

e-Devlet üzerinden ilk işe giriş tarihini kontrol etmek gerekmekte. İlk işe giriş tarihinde yanlışlık olanların EYT Yasası öncesinde gerekli kontrolleri ve düzeltmeleri yapmaları gerekiyor.

Aksi durumda EYT Yasasından sonra kurum çok yoğun bir çalışma sürecine gireceği için bu işlemlerde bekleme süreleri artarak uzayabilir.

Herhangi bir aksilik yaşamak istemeyen EYT'liler en kısa zamanda kontrollerini yapmalı, varsa gerekli düzeltmeler için adım atmalı ardından süreci tamamlamalı.

Online işlemleri gerçekleştirmek için e-devlet üzerinden giriş yaparak işlemleri gerçekleştirebilirisiniz

EYT YASASI İÇİN TOPLANANLAR
EYT YASASI İÇİN TOPLANANLAR

 

E devlet için giriş linki

Bakan Bilgin'den EYT açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlikj Bakanı Vedat Bilgin EYT yasası ile ilgili hangi formüller üzerinde durulacağı ve AYT yasası ile ilgili çalışmaların ne durumda olduğuna yönelik açıklamalarda bulundu.

EYT yasası için Vedat Bilgin'in açıklamaları şöyle;

“Bir sayı ve içerik veremem ama çok sayıda formül var. Bu alternatifler üzerinden çalışmalarımızı yapacağız. İşin bir mali boyutu var. Çalışmamız bir noktaya geldiğinde Hazine ve Maliye Bakanlığı da çalışmamıza katılacak. Onların da bu formüller üzerinde hesaplamalar yapmasını bekleyeceğiz.

O formüllerin her birinin ayrı maliyet hesabı yapıldığında Cumhurbaşkanımıza sunacağız. Kararı Cumhurbaşkanımız verecek. Çalışmayı tamamlayıp sendikaların da taleplerini alacağız. Yıl sonuna kadar Meclis’e sunamazsak, en geç ocak ayında bu düzenlemenin Meclis’e sunacağız" açıklamasında bulundu.

Bu durumda EYT bekleyen vatandaşları umudu daha da artmış oldu. Yasa çıkmadan önce SGK merkezlerine giderek gerekli işlemlerin önceden yapılmasında fayda var.

Bakan Bilgin'in açıklamalarına göre EYT yasası için masada 6 formül olduğu ve Hazine ve Maliye Bakanlığı'nında bu formüller üzerinden birlikte çalışacağını söyledi.

Masada 6 formül var

Hükümet, 3600 ek göstergenin ardından emeklilikte yaşa takılanlar (EYT’liler) için de çözüm formülleri üzerinde çalışıyor. Masadaki formüllere göre, emeklilikteki yaş sınırının düşürülmesi, kadın ve erkek sigortalılar için prim şartlarının yeniden düzenlenmesi de gündemde.

EYT yıl sonunda Meclis'te

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, her formül için ayrı ayrı maliyet hesaplaması yapılmasının ardından çalışmanın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a iletileceğini belirterek, “Yıl sonuna kadar Meclis’e sunamazsak, en geç ocak ayında bu düzenlemeyi Meclis’e sunacağız” dedi.