EYT yeni mağduriyetler yarattı! 1 gün için 17 yıl fazla çalışacaklar! Deprem mağdurları ne olacak?

EYT düzenlemesi kimilerini memnun ederken, kimileri ise mağdur oldu. 8 Eylül 1999’dan sonra 1 gün sonra işe gidenler 17 yıl daha fazla çalışmak zorunda kalacak. Deprem mağdurları da haklarını istiyor. Konuyu sosyal güvenlik uzmanı Murat Bal değerlendirdi.

Milyonlarca vatandaşın gözü kulağı emeklilikte yaşa takılanlar yasasına çevrildi. Mağdurlar, yıllarca verdikleri mücadelenin bir an önce karara bağlanmasını bekliyor. Ancak EYT’lilerle ilgili düzenleme yeni bir mağduriyeti de beraberinde getirdi. Düzenlemede 8 Eylül 1999 baz alındığı için 9 Eylül’de işe girenler düzenlemeden faydalanamayacak.

"BUNDAN SONRAKİ TARİH İÇİN HERHANGİ BİR DÜZENLEME YOK"
Sosyal güvenlik uzmanı Murat Bal, EYT düzenlemesi sonucu mağdur olanlarla ilgili "8 Eylül 1999 için EYT çıkacak. Bundan sonraki tarih için herhangi  bir düzenleme yok. 8 Eylül 1999 öncesi herhangi bir değişiklik olmazsa erkekler için 5 bin gün ve minimum 43 yaş, kadınlarda ise 5 bin gün ve minimum 38 yaş şeklinde bir düzenleme olacak. 9 Eylül sonrasında erkekler 60 yaş ve 7 bin gün, kadınlar ise 58 yaş ve 7 bin gün şartları var." ifadelerini kullandı.

"1 GÜN, 1 HAFTA, 1 AY İLE EYT DÜZENLEMESİ KAPSAMI DIŞINDA KALDILAR"
Deprem mağdurlarına ilişkin Bal Deprem döneminde çalıştıkları halde sigorta bildirgeleri yapılmayan 1 gün, 1 hafta, 1 ay ile EYT düzenlemesi kapsamı dışında kaldı. “18 Ağustos deprem mağdurları var. Çünkü 18 Ağustos’ta bildirgeler 3 ay ertelendi. Düşünün eylül başında işe başlıyorsunuz devlet bildirge vermeye gerek yok dediği için 17 yıl ileri atıyor emeklilik." dedi.

Sözlerinin sonunda Bal "Mağdurların beklentisi 1999’dan 2008’e kadar kademe getirilmesi. Şu anda çıkacak olan tasarının içinde kademe hakkının sağlanması bir nebze olsun mağduriyetin giderilmesi lazım." diye konuştu.