EYT’de Bakan Bilgin’in açıkladığı masadaki tek formülün detayları belli oldu! Ne Hollanda ne Almanya işte Türk usulü EYT formülünün şartları…

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin EYT ile ilgili yaptığı son açıklamada Almanya, Hollanda ve Finlandiya usulü EYT formüllerinin hükümetin gündeminde olmadığını söyledi. Bakan Bilgin EYT'de sadece tek formül olduğunu belirtip 'Türk usulü EYT'ye işaret etti. Bakan Bilgin'in açıklamalarından sonra tüm EYT bekleyenler heyecanla "Tek EYT formülü nedir?", "Türk usulü EYT formülü nedir? sorularının yanıtını aramaya başladı! İşte masadaki tek EYT formülünün detayları ve şartları...

EYT’de Bakan Bilgin’in açıkladığı masadaki tek formülün detayları belli oldu! Ne Hollanda ne Almanya işte Türk usulü EYT formülünün şartları…

EYT yani Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili son dakika gelişmesini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin açıkladı. Bilgin, “Kamuoyunda saçma sapan formüller var. Bu formüller adına konuşanlar var. Hollanda, Almanya modellerinden bahsediliyor, bunlar doğru değil. Masamızda sadece bir tane EYT formülü var. Kamuoyunda konuşulan modeller doğru değil. Biz zaten 62 yaşında çalışanları emekli ediyoruz. Kapsamlı bir çalışma aralık veya ocak ayında Meclis’te olur” dedi.

EYT’nin şartları

EYT yani Emeklilikte Yaşa Takılanlar SGK başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olan kadın erkek tüm çalışanları kapsıyor. Emeklilik yasasının yürürlüğe girdiği tarih olan 8 Eylül 1999 öncesi prim ve çalışma gün sayısını tamamlayan kadın ve erkek çalışanlar yaş şartı aranmaksızın emekli olabiliyordu.

8 Eylül 1999’da yürürlüğe giren 4447 sayılı yasa ile emekli olabilmek için çalışanlara prim günü ve çalışma yılının yanına bir de yaş şartı getirildi. Daha önce erkekler 25 yıl kadınlar ise 20 yıllık çalışma hayatını ve 5000 gün prim şartını tamamladığında emekli olurken yasa sonrası kadınlar için 58 erkekler için 60 yaş sınırı getirildi.

EYT’den yararlanmak için 4447 sayılı yasanın yürürlüğe girdiği tarih öncesi yani 9 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olmak gerekiyor. EYT yasası çıktığı taktirde 9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olup kadınlar için 20 yıl erkekler için 25 yıl çalışma hayatını ve 5000 bin iş günü prim dolduranlar emekli olacak.

Türk usülü EYT formülü nasıl olacak?

Sosyal güvenlik uzmanları Bakan Bilgin’in açıkladığı Türk usulü EYT formülünün Almanya ve Hollanda modeline göre daha kapsamlı olacağı görüşünde. Almanya ve Hollanda usulünde emekliler için bazı kısıtlamalar getiriliyordu. Ancak Türk usulünde EYT’de pirim gün ve çalışma yılını tamamlayanların yaşa bakmaksızın emekli edileceği öngörülüyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin’in karşı çıktığı Hollanda, Almanya ve Finlandiya formüllerinde çalışanlar erken emekli olabilmek için bazı haklarından feragat ediyordu. Örneğin maaşlarından kesinti yapılıyordu. Ancak bu uygulama Türkiye’deki EYT’liler için uygun bulunmuyordu.

Geniş kapsamlı EYT

Sosyal güvenlik uzmanlarına göre EYT’liler zaten kazanılmış olan hakkı istiyordu. Bu yüzden Bakan Bilgin’in açıkladığı Türk usulü EYT formülünde Emeklilikte Yaşa Takılanların emekli aylıklarında belirli indirime gidilerek, emeklilik hakkı ya da yaş şartında indirim yapılması gündemden kalktı. Buna göre tüm emeklilikte yaşa takılanlar için yasada gereken prim gün sayısını tamamlayanlar ve çalışma yılını erkeklerde 25 kadınlarda ise 20 yıla tamaamlayan 8 Eylül 1999 öncesi SGK girişi yapılan tüm EYT’liler yaşa bakılmadan emekli edilmesi öngörülüyor.