Milyonlarca vatandaşın gözü kulağı EYT'de! Vatandaşlar aralık ayını bekliyor

Erken emeklilik yasasında çalışmalar tamamlanırken halkın gözü yapılacak açıklamalara çevrildi. Aralık ayında duyurulması beklenen EYT, yani erken emeklilikte yaş takılıp emeklilik hakkını kazananlar 1999 öncesi çalışmaya başlayanlar, aynı zamanda hem yaş haddini hem de prim haddini dolduran vatandaşlar olacağı belirtilmişti. EYT ilk maaşı ne zaman yatacak sorusunu merakla bekleyen vatandaşlar için devlet ışık yaktı. Peki EYT'de ilk maaş ne kadar olacak? Tüm ayrıntılar haberimizde...

Milyonlarca vatandaşın gözü kulağı EYT'de! Vatandaşlar aralık ayını bekliyor

Aralık 2022 yılında çıkacak yasaya odaklanan EYT yani emeklilikte yaşa takılanlar, aynı zamanda da EYT ilk maaşı ne kadar olacak diye merak içinde kaldılar. Maaş gününde kadın vatandaşların maaşlarını alabilmesi için 20 yıl, erkek vatandaşlar için ise en az 25 yıl çalışmış olması gerektiğini belirtti. Aralık 2022 ayında, EYT kanunu meclisten geçerek onay görürse, yaşa takılan vatandaşların  8 Eylül 2024 tarihinde ilk maaşlarını çekmiş olacaklarını söyledi. Bu verilecek olan maaşı çekmek için öngörülen başvuru süresi ise bir yıldan fazla olmayacağı belirtildi.

EYT ilk maaşı ne kadar?

Devletin belirlediği tüm şartları yerine getiren vatandaşlar için belirtilen ortalama emekli maaşı, 3.500 Türk Lirası ile 5.000 Türk Lirası arasında bir miktar olacağı belirtilmiştir. Bu belirlenen miktarın önümüzdeki yıllarda zam alıp almayacağı kesin olarak belli değildir. En önemli şartlar arasında yer alan prim günü ve sigorta gününü doldurmaktır.

Bunun için aranan şartları genel bir şekilde özetlenerek şu şekilde belirtilmiştir;

·         Bağ-kurlu erkek çalışanlar için 25 yıl çalışma günü,

·         Bağ-kurlu Kadın çalışanlar için 20 yıl çalışma süresi şartı vardır.

·         Bağ-kurlu erkek çalışanlar prim günü 9.000 gün iken

·         Bağ-kurlu kadın çalışanlar 7.200 prim günü Şartı kesinlikle aranıyor.

Emeklilikte yaş sınırı kaç oldu?

Yapılan açıklamalara göre bu seneden itibaren çalışmaya başlayan erkekler ise 64 yaşında, kadınlarsa 62 yaşında emekli olabileceklerdir. 1999 senesinden önce çalışmaya başlayanlar erkekler de yaş şartı 60 olarak belirlenirken bu durum kadınlar için 4.500 gün çalışması yaklaşık olarak 12 buçuk yıl çalıştıktan sonra emekli olabilmesi için 58 yaşını tamamlamış ve 25 yıldan beri aktif olarak sigortalı olma şartı istenmiştir.  olan hükümet, çalışanların yüzünü güldürecek. %1 oranında iş kazası geçiren ve meslek hastalığına yakalananların da primleri ödeniyor.