EYT'de kıdem tazminatı hesabı! Tıkla ne kadar alacağını öğren

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasasının Meclis'e gelmesi beklenirken Bakan Nebati, hükümetin işverene sağlayacağı destek tutarını açıkladı. EYT'lilerin emekli olurken alacakları kıdem tazminatı tavanı da belli oldu. Peki, kim ne kadar kıdem tazminatı alabilecek? İşte hesaplama yöntemleri ve detaylar...

EYT'de kıdem tazminatı hesabı! Tıkla ne kadar alacağını öğren

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasasının çıkmasının ardından işverenin kıdem tazminatı yükünün hafifletilmesi için verilecek KGF desteğinin detaylarını açıkladı.

İşveren için 6 ay ödemesiz, 36 aya kadar vade imkanı bulunan 25 milyar liralık kefalet desteği paketi devreye alınacak. Kredinin faizi TLREF yüzde 8.73+200 baz puan olacak. Bankalar ve katılım finans kurumları da iştirak edecek.

EYT yasasının yürürlüğe girmesi sonrası emeklilik başvurusu için karar aldıklarında tazminat hakları da doğacak. Normalde istifa eden için tazminat hakkı bulunmuyor.

Kıdem tazminatı çalışanın son brüt maaş üzerinden çalışılan süreye göre hesaplanıyor. 

KIDEM TAZMİNATI TAVANI BELLİ OLDU

Temmuz ayında 15.371 lira olan kıdem tazminatı tavanı Ocak 2023 tarihinden geçerli olmak üzere yüzde 16,48 artışla 17.904,62 TL olarak açıklandı.

Özel sektör için tavan tutar işveren tarafından aşılabiliyor. İşveren çalışanın brüt ücreti üzerinden kıdem tazminatı ödemesi yapabiliyor. Ancak tavanı aşan kısım ücret gibi değerlendirilerek gelir vergisi ve sigorta primine tabi tutuluyor.

DAMGA VERGİSİ ÖDENECEK

Yasalara göre kıdem tazminatından damga vergisi alınıyor. Hak sahibine kıdem tazminatı tek seferde banka yoluyla ödeniyor.

TAZMİNAT NEYE GÖRE HESAPLANIYOR?

Tazminat hesabında son brüt maaş dikkate alınıyor. Ancak brüt maaş hesabına sadece kazanç değil yıl içindeki ödemeler katılıyor. Buna giydirilmiş brüt ücret deniliyor. Bu ücret belirlenirken düzenli olan ödemeler dikkate alınıyor. Prim, mesai gibi değişken ödemeler brüt ücrete eklenmiyor ancak ikramiye, yemek parası, kıyafet parası, görev tazminatı, kasa tazminatı gibi düzenli ödemeler brüt ücrete eklenerek prime esas kazancı artırıyor.

Daha anlaşılabilir olmak adına mevcut asgari ücret üzerinden tazminat hesabı yapalım:

ÖRNEK HESAP

Tazminat hesaplanırken işçinin çalıştığı tüm zamanlar yıl, ay, gün hesabı olarak dikkate alınıyor. Asgari ücret üzerinden işçinin tazminatını hesaplayalım. Bu işçinin 10 yıl 5 ay ve 15 gün çalışmış olduğunu varsayalım.

Giydirilmiş brüt ücret: 11.676 TL

10 yıllık tazminat: 116.760 TL

5 aylık tazminat: (11.676/12)X5 = 4.865 TL

15 günlük tazminat : (11.676/360)x15 = 486,5 TL

Toplam tazminat: 122.111,5 TL

NOT: Toplam tazminat üzerinden binde 7,59 oranında damga vergisi kesilecek.