EYT’de staj sorunu çözülecek mi? Staj Sigortası Mağdurları Derneği Başkanı Ferhat Salman’dan tv100’e özel açıklamalar

Meslek lisesi ile meslek yüksek okulundan mezun olan milyonlar staj sürelerinin SGK başlangıcı kabul etmesini istiyor. Staj Sigortası Mağdurları Dernek Başkanı Ferhat Salman, tv100’de ilgi ile takip edilen Gürkan Hacır ile Taksim Meydanı’na konuk olarak taleplerini dile getirdi.

EYT’de staj sorunu çözülecek mi? Staj Sigortası Mağdurları Derneği Başkanı Ferhat Salman’dan tv100’e özel açıklamalar

Milyonlarca vatandaşın beklediği EYT yasası çıktı. Böylelikle 2,5 milyondan fazla kişi emeklilik hakkı kazandı. EYT’nin Meclis gündemine taşınıp yasanın netleşmesi beklenirken; EYT’de staj krizi yaşanıyor.

Staj Sigortası Mağdurları Dernek Başkanı Ferhat Salman, tv100 canlı yayına bağlanarak EYT’de staj sorununun çözülmesi gerektiğini belirterek önemli açıklamalarda bulundu. Meslek liseli ve meslek yüksek okulu mezunu milyonlarca kişinin staj süresinin SGK başlangıcı sayılmasını istiyor.

Ferhat Salman, staj sigortasının emeklilik için başlangıç sayılmasını istedi

Ferhat Salman, yaşadıkları mağduriyetin 2010 yılından sonra EYT gibi 2015’li yıllara doğru bir fiil gördüklerini söyledi. Salman, ayrıca staj sigortasının emeklilik için sigorta başlangıcı sayılmasını ve mağdurların EYT kapsamına alınmalarını talep etti.

Kanunen zorunlu staja tabii tutulduklarını belirten Salman, "Bizler 15-16 yaşlarında okulumuz, işverenimiz, devletimiz tarafından kanunen zorunlu staja tabi tutulduk. Bizler de gerek resmi kurum, özel kurumlarda staja tabi tutulduk" ifadelerini kullandı.

Staj mağdurlarının emeklilik sistemine dahil olunması gerektiğini belirten Ferhat Salman, “2022 yılında bu konuyla alakalı geniş bir çalışma yaptık. 2017 yılında derneğimizi kurduğumuzda farklı çalışmalara imza atarak; tek yetkili merciinin kanunla çıkacağını ve Meclis’te olabileceğini söylediler. Biz bununla ilgili, 2022’de mağduriyetimizi anlattık” dedi. 

Başkan Salman, sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı:

“Kayıtlı olan Türkiye geneli 1,5 milyon staj mağdurumuz var. Kayıtsız olanlar da var aynı dönemde. Bununla birlikte 2,9 milyon kişi gibi bir rakamlara çıkıyoruz. Ama 8 Eylül 1999 öncesi EYT düzenlemesi Meclis’e geldiğinde 242 bin arkadaşımız da bu kapsamda yararlanması gerekiyor. Yurtdışında staj borçlanması geçerli. Kadın arkadaşlarımızın doğum borçlanması, askerlerin borçlanması gibi; ayrıca avukatlara da böyle bir borçlanma hakkı var. Bizler, başlangıç numaralarımızın eksik yatan primlerin tamamlanması gerekirse de devlete kaynak yaratılması…”