EYT'de yaş şartı olacak mı? Konunun uzmanı yanıtladı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in Aralık ayında Meclis'e gelmesi için çalıştıklarını açıkladığı EYT düzenlemesinde zaman daraldı. Emekli adayları yaş şartından maaş hesabına kadar birçok detayı araştırıyor. Peki, neler yapılacak? İşte detaylar...

EYT'de yaş şartı olacak mı? Konunun uzmanı yanıtladı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusunda çalışmaların Aralık ayının sonuna kadar bitip Meclis'e gideceğini açıklamasının ardından milyonlarca emekli adayı, "EYT'de yaş şartı olacak mı? EYT'de maaş nasıl hesaplanır? EYT ne zaman çıkacak?" sorularına yanıt arıyor.

Stajyer, doğum ve askerlik borçlanması yapanlar, Bağ-Kur tescil mağdurları yeni yasa ile nelerin değişeceğini araştırıyor. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, "EYT'de yaş sınırı olacak mı?" sorusuna, "EYT konusunda bu ay sonuna kadar bu işi neticelendireceğiz. İlgili bakan arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürüyorlar. 2023'e masamızdan bunu kaldırarak girmiş olacağız" diye yanıt verdi.

EYT'liler, emeklilik için hangi işlemleri yapmaları gerektiğini araştırıyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, konuyla ilgili soruları yanıtladı.

Maaş hesaplanırken 4447 öncesine dönülecek mi, Aylık bağlama oranı uygulaması olacak mı?

Aylık bağlama oranında herhangi bir değişiklik söz konusu olmayacak. Çalıştıkça prime esas kazanç dediğimiz sizin adınıza sosyal güvenlik kurumuna ödenen prim düşükse alacağınız emekli maaşı da haliyle düşük olacaktır.

Sigorta girişi 1996 olan bir kadın 4160 gün priminin üzerine iki çocuk için borçlanma yapmak isterse yeni yasayı beklemeli mi?

Beklesin. Gelecek olan yasal düzenlemenin taslağını en azından bir görmüş oluruz. Aksi durumda alacağı emekli maaşının olumsuz etkilenmesi söz konusu olabilir.

Sigorta girişi 1997 Mayıs ayı olan 44 yaşında bir erkek SSK 5500 Bağ-Kur 1700 prim günü ile nasıl emekli olabilir?

SSK'dan Bağ-Kur'a geçtiği için 9000'li rakamları görmesi gerekiyor. Yaştan 60'ı bekleyip 5400'den emekli olması lazım. Bir an önce SGK'ya geçip 3 buçuk yıl 260 gün prim öderse 56 yaşında emekli olabilir. EYT çıktığında düşürülen yaş ne kadarsa o kadar fayda sağlayacak. 

Sigorta girişi 15 Kasım 1998, 7639 gün primi olan, 25 yılı doldurması için askerlik borçlanması yaptırması gereken bir erkek çalışan EYT'li olur mu?

Askerlik borçlanması yaparsa EYT kapsamına girmiş olur.