EYT'de zaman daraldı! Milyonların gözü bu hafta Meclis'te! Cumhurbaşkanı Erdoğan imzalayacak

Milyonların beklediği emeklilikte yaşa takılan (EYT) yasasının bu hafta TBMM Genel Kurulu'nda görüşülüp yasalaşması bekleniyor. Düzenleme ile EYT'lilerin ilk maaşlarını alacakları tarihler de netleşti. Peki, EYT'liler emeklilik başvurularını nasıl yapacak? İlk maaşlarını nasıl alacak? İşte tüm detaylar...

EYT'de zaman daraldı! Milyonların gözü bu hafta Meclis'te! Cumhurbaşkanı Erdoğan imzalayacak

BMM komisyonunda kabul edilen Emeklilikte yaşa takılan (EYT) düzenlemesi bu hafta TBMM Genel Kurulu'nda görüşülüp hızla yasalaşacak. Teklif yasalaştıktan sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzalayıp Resmi Gazete'de yayınlanması ile başvuruların başlaması planlanıyor.

Şubat'ın ikinci yarısında bu sürecin tamamlanması ve vatandaşların başvuru yapmaları bekleniyor. Koşulları yerine getirenler, süre sınırı olmaksızın, SGK ve e-Devlet'ten başvuru yapabilecek.

Sabah'ta yer alan habere göre; normal koşullarda iki hafta içinde emeklilik işlemleri tamamlanıyor. Ancak büyük bir yığılma olacağı için süreç uzayabilecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk maaşların şubat ayı sonunda ya da mart ayında hesaplara yatırılacağını açıklamıştı.

EYT'nin etki analizine göre 8 Eylül 1999 ve bu tarihten önce sigortaları başlayan 2.2 milyon kişi hemen emekli olma hakkını kazanacak.

Bu kişilerin 1.7 milyonu SSK, 89 bini Bağ-Kur, 496 bini Emekli Sandığı kapsamında yer alıyor.

İlerleyen yıllarda düzenlemeden yararlanıp emekli olacakların toplam sayısı ise 4.8 milyonu bulacak.

Düzenlemenin Hazine'ye toplam maliyeti ise 255 milyar lira olarak hesaplanıyor.