EYT'den emekli olanlar emekli maaşınız hesabınıza eksik yatmış olabilir! Ama büyük bir tehlike daha var: Emekli aylığınız iptal edilebilir!

Türkiye'de binlerce kişinin beklediği EYT yasası çıktı. Hızlı işleyen süreç maaş hesaplamalarında karışıklık yaratmış olabilir. Bu karışıklığın sonucu büyük bir tehlike sizi bekliyor. Emekli maaşınıza kesinti olabilir. Daha da kötüsü aylığınız iptal edilebilir.

EYT'den emekli olanlar emekli maaşınız hesabınıza eksik yatmış olabilir! Ama büyük bir tehlike daha var: Emekli aylığınız iptal edilebilir!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen çalışma kapsamında yaklaşık 1 milyon kişiye emekli aylığının bağlandığı açıklanmıştı. EYT yasasında işlemlerin hızlı gerçekleştirilmesi emekli aylıklarının yanlış hesaplanmış olma ihtimalini gündeme getirdi.

EYT'den emekli olanlar emekli maaşınız hesabınıza eksik yatmış olabilir! Ama büyük bir tehlike daha var: Emekli aylığınız iptal edilebilir! - Resim : 1

ARADA FARK VARSA GERİ ÖDENECEK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı maaşların doğru hesaplandığını tespit etmesi durumunda, emekli aylığı başlangıç tarihinden itibaren tekrar hesaplanarak düzenlenecek. Eğer hesaplanan yeni aylık eski aylıktan fazlaysa, aradaki fark emekliye geri ödenecek.

EYT'den emekli olanlar emekli maaşınız hesabınıza eksik yatmış olabilir! Ama büyük bir tehlike daha var: Emekli aylığınız iptal edilebilir! - Resim : 2

FAZLA TUTARI GERİ ÖDEME YAPABİLİRSİNİZ

Hesaplanan yeni aylık eski aylıktan düşükse, öncelikle hatanın vatandaştan mı yoksa SGK'dan mı kaynaklandığına bakılacak. Eğer fazla ödeme vatandaşın davranışlarından kaynaklanıyorsa, geriye doğru 10 yıl süreyle fazla ödenen tutarlar geri alınacak. Fakat SGK'nın hatalı işlemlerinden kaynaklanan fazla ödemelerinde, geriye doğru 5 yıllık dönemde yapılan fazla ödemeler geri alınacak.

EYT'den emekli olanlar emekli maaşınız hesabınıza eksik yatmış olabilir! Ama büyük bir tehlike daha var: Emekli aylığınız iptal edilebilir! - Resim : 3

EMEKLİ AYLIĞINIZDAN OLABİLİRSİNİZ

Fazla maaş ödeme konusunda vatandaşın kusurunun genellikle sahte sigortalılık sebebiyle ortaya çıktığı belirtiliyor. Gerçekte çalışmadığı halde bir işyerinden sigortalı gösterilen ve sonradan tespit edilen kişilerin bu çalışmalarının geçersiz sayıldığı ve dolayısıyla emekli aylığının azaltılabildiği hatta iptal edilebildiği ifade ediliyor. Ancak SGK'nın hatasından dolayı emekli aylığı yanlış bağlanan kişilerin herhangi bir hak kaybı yaşamadığı vurgulanıyor. Hatalı işlem düzeltilerek, emekli dilekçesi verilen tarihten itibaren hesaplanan aylık farkı emekliye ödeniyor.