EYT'de 10 gün detayı! Süre sınırını aşana kötü haber

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasasından faydalanarak çalışmaya devam edecekler için önemli bir ayrıntı dikkat çekti. 10 gün içinde işe başlamayan çalışanlar işverene sağlanacak prim desteğinden yararlanamayacak. İşte detaylar…

EYT'de 10 gün detayı! Süre sınırını aşana kötü haber

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasasının gelecek hafta Meclis’ten geçmesi bekleniyor. EYT yasasından faydalanmalarının ardından çalışmaya devam edeceklerin 5 puanlık prim desteğinden yararlanmaları için 10 gün içinde işe devam etmeleri şartı bulunacak.  

Meclis'e gönderilen yasa teklifiyle, EYT’liler için yaş şartı kaldırılırken, emeklilik için gereken prim gün sayısı 5 bin ile 5 bin 975 gün arasında değişim gösteriyor. Yasa teklifi doğrultusunda, tüm emekliler değil sadece EYT’liler 5 puan indiriminden yararlanabilecek.

Diğer yandan çalışanlar işlerine farklı bir işyerinde devam ederlerse de 5 puanlık indirimden faydalanamayacak.

Yapılacak düzenlemeye göre, 8 Eylül 1999 tarihi dahil olmak üzere bu tarihten önce sigortalı sayılanlardan, emeklilik gerekçesiyle işten ayrılanlar aynı işyerinde 10 gün içinde tekrardan işe başlarsa, işveren 5 puan daha az Sosyal Güvenlik Destek Primi ödeyecek. Diğer emekli çalışanlar için yüzde 32 olan bu oran, EYT’li bir çalışan için aynı işyerinde devam ettiği sürece yüzde 27 olarak ödenecek. Sigortalının bu işyerinden ayrılması durumunda indirim de sona erecek.