EYT'lilere yüksek maaş imkanı! SGK başmüfettişi açıkladı! Kimler faydalanabilir? İşte EYT'de yüksek maaş formülü...

Emeklilikte Yaşa Takılanlar, kendilerine yönelik EYT yasası için gün sayıyor. Yeni yılı işaret eden açıklamalarda EYT'lilerin kafasında birçok soru var. EYT'li sayılacak mıyım? EYT'li olduğumda ne kadar maaş bağlanacak? Yüksek maaş alabilecek miyim? Detaylar haberimizde...

EYT'lilere yüksek maaş imkanı! SGK başmüfettişi açıkladı! Kimler faydalanabilir? İşte EYT'de yüksek maaş formülü...

Milyonlarca vatandaş çok uzun zamandır EYT yasasını bekliyor. Çalışmaları sürdüklerini açıklayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yılbaşını işaret etmişti. Dört gözle açıklanacak yasayı bekleyen EYT'lilerin emekli oldukları kesinleştikten sonra ne kadar maaş alacağını, en yüksek EYT maaşlarını kimlerin alabileceğini, maaşların kaç TL olacağını merakla bekliyorlar. 

8 Eylül 1999 tarihi öncesine sigortalı olan kişiler için erkeklerde 25, kadınlar da ise 20 yıllık sigortalı olma ve 5000 ile 5975 gün arasında değişen prim şartı isteniyor. Yaş şartı ise kademeli olarak işe giriş tarihine göre değişiyor. 8 Eylül 1999 tarihinden öncesinde emeklilikte sadece prim ve yıl şartı aranırken, aynı tarihte çıkarılan yasa ile emekli olmak için yaş şartı da getirilmişti. EYT'li vatandaşlar bu yasadaki yaş şartına takılanlardan oluşuyor. Yaş şartı sebebiyle emekli olamayan kişiler emeklilik haklarının verilmesini talep ediyorlar.

8 Eylül 1999 tarihi öncesinde sigortalı olarak işe başlamış fakat primini doldurmamış vatandaşlar da EYT kapsamında emeklilik haklarına kavuşmak istiyorlar. Mevzuatta primini doldurmamış kişilerin tamamlayabilmesi için de imkanları bulunuyor. 

Sosyal Sigortalar Kurumu Başmüfettişi İsa Karakaş, kendisine gelen EYT'lilerin yüksek maaş beklentilerine yönelik kafa karıştıran soruları fikir olması adına cevaplandırdı. 

Emeklilik hesaplama sistemlerinin değişimiyle birlikte 2000 yılında önce yüksek maaş alan emekliler, bu yıldan sonra değişen sistem ile aylık bağlama oranı (ABO) düşmüş ve emekli olanlara daha düşük emekli maaşı bağlanmıştır. 2008 yılında yapılan Sosyal Güvenlik Reformu ile aylık bağlama oranı tekrar düşürülmüş ve emekli maaşları düşmüştür. Emeklilik sistemi bu şekilde, peki EYT'liler yasadan sonra ne kadar maaş alacak? En yüksek emekli maaşını kimler alabilecek?

Hangi EYT'liler daha yüksek maaş alır?

SGK'lı EYT'liler için;

- 2000 yılından önce prim günü fazla olanlar

- 2008 yılından sonra çalışması olmayan veya az olup, SGK'ya bildirilen kazançları yüksek olanlar

- 2000 yılı öncesi çalışmaları fazla ancak 2000-2008 yılları arasında çalışmaları devam ediyor ancak SGK'ya bildirilen maaşları yüksek olanlar yüksek maaş alabilecekler. 

Şu anki şartlardan yola çıkıldığında EYT'lilerin alacağı en düşük maaş 3500 TL fakat 2023 yılında belirlenecek yeni zamlar ile yeniden hesaplanacak. 

EYT'li memurlar ve Bağ-Kur'lular için de bilgiler veren Karakaş, "Maaş hesaplama sistemleri sabit. 9000 gün çalışan bir memurun keseneğe esas maaşları alınır. Örneğin, 15 bin TL maaş alan bir memur, kesenek kesilen miktar 10 bin TL ise o miktarın yüzde 75'ini almaktadır. 25 yıldan fazla çalışması varsa her yıl için bir puan artıyor bağlama oranı, 30 yıl çalışmışsa bağlama oranı yüzde 80 olacaktır. Bağ-kur'lular, SGK'lılara göre daha fazla prim ödemelerine rağmen kazançları aynı olsa bile SGK'lılara göre daha düşük maaş almaktadırlar." dedi.