Facebook, Apple, Google, Twitter, Instagram, TikTok için kritik gün! Cezalar kapıda!

Sosyal medya uygulamalarının Veri Sorumluları Sicil Bilgi Sistemi'ne (VERBİS) kayıt olma zorunluluğu için zaman doldu. Kayıt olmama cezaları 1 milyon liralara varacak.

Facebook, Apple, Google, Twitter, Instagram, TikTok için kritik gün! Cezalar kapıda!

Türkiye’deki kullanıcıların kişisel verilerini işleyen şirketlerin  Veri Sorumluları Sicil Bilgi Sistemi'ne (VERBİS) kayıt olma zorunluluğu için verilen sürenin sonuna gelindi. Facebook’tan Twitter’a, TikTok’tan Instagram’a, Google’dan Apple ve Netflix’e kadar onlarca yabancı teknoloji şirketini de kapsayan düzenlemede şu ana kadar hangileri kayıt yaptırdı? Hangileri için para cezaları kapıda?

Facebook, Instagram, Twitter ve TikTok başta olmak üzere Türkiye’deki kullanıcıların verilerinin işleyen sosyal paylaşım platformları ile Apple, Google, Microsoft, Netflix gibi yabancı teknoloji şirketleri için verilen süre bugün doluyor.

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na göre yıllık çalışan sayısı 50’den çok veya yıllık mali bilanço toplamı 25 milyon TL’den çok olan veri sorumluları ile yurt dışında yerleşik olan veri sorumlularının eylül sonuna kadar Veri Sorumluları Sicil Bilgi Sistemi'ne (VERBİS) kayıt işlemlerini tamamlamış olması gerekiyordu.

Son tarihi 30 Eylül 2020 olarak belirlenen VERBİS'e kayıt zorunluluğunu yerine getirmeyen (dün mesai saati bitimine kadar kayıt olmayan) yerli veya yabancı veri sorumlularına 1 milyon TL’ye kadar ceza kesilecek.