Faizsiz 3 yıl geri ödemesiz 30 bin TL ve 75 bin TL destek kredisi! Şimdi alın 2024’te ödeyin!

Koronavirüs salgını Türkiye’de tüm sektörleri olumsuz etkilerken devlet destekleri de devam ediyor. Vatandaşa 3 yıl geri ödemesiz faizsiz kredi desteği de duyuruldu. Mikro şirketlere 30 bin TL faizsiz destek verilirken küçük şirketlere ise 75 bin TL’ye kadar faizsiz kredi desteği sağlanıyor.

Faizsiz 3 yıl geri ödemesiz 30 bin TL ve 75 bin TL destek kredisi! Şimdi alın 2024’te ödeyin!

Koronavirüs salgını Türkiye’de tüm sektörleri olumsuz etkilerken devlet destekleri de devam ediyor. Vatandaşa 3 yıl geri ödemesiz faizsiz kredi desteği de duyuruldu. Mikro şirketlere 30 bin TL faizsiz destek verilirken küçük şirketlere ise 75 bin TL’ye kadar faizsiz kredi desteği sağlanıyor.

Ödemeler 2026’da tamamlanacak

Bu destekten sağlanabilecek olan şirketler geri ödemelere gelindiğinde ise yine büyük kolaylık sağlanıyor.

Şirketler kullandıkları faizsiz destek kredisini 2024 yılında ödemeye başlayacak ve bu ödemeleri de 4’er ay arayla gerçekleştirecek. Bu doğrultuda ise kredi ödemelerinin tamamlanması 2026 yılını bulacak.

Faizsiz destek kredisini kimler alabilir?

Takvim gazetesi internet sitesinde yer alan habere göre; Bu faizsiz destek kredilerinde koronavirüs salgınından etkilenmiş olan imalat sektöründeki mikro ve küçük ölçekli işletlemer yararlanabilecek.

Ciro kaybı şartı kaldırıldı

Faizsiz destek kredisi programın ilk aşamasında pandemiden en çok etkilenen işletmelerden, 2020 yılında 2019'a göre ciro kaybı yaşayanlar yararlanabiliyordu.

Ancak programın yani faizsiz destek kredisinin ikinci fazında ciro kaybı şartı kaldırıldı.

2020'de 2019'a göre net satış hasılatı karşılaştırıldığında, gelir artışı olmayan işletmeler bu programdan yararlanabilecekler.

Daha öne destek alanlar da yararlanabilecek

Faizsiz destek kredisi kapsamında ilk programdan farklı olarak bu kez İşe Devam Kredisi’nden 250 bin liraya kadar kullanmış olan işletmeler ile daha önce KOSGEB'den girişimcilik kredisi almış olan işletmeler de ikinci destekten yaralanabilmeleri için önleri açıkdı.

Yapılandırma şartı

Kamuya olan borcunu yapılandıracağını bildiren işletmelerin başvurusu alınacak, ödeme aşamasında borcun yapılandırıldığı tespit edildikten sonra ödeme yapılacak.

4’er ay arayla 6 taksitle kapatılacak! Arada bankalar yok

Arada hiçbir bankanın olmayacağı Faizsiz kredi destek paketinde firmaların parası KOSGEB tarafından birbirini takip eden 3 ay içinde ödenmiş olacak.

30 bin TL mikro işletmeler, 75 bin tl ise küçük işletmeler destek alabilecek.

3 yıl geri ödemesiz faizsiz destek kredisinden nasıl yararlanılacak?

COVID-19 salgınından etkilenen imalat sektöründeki mikro ve küçük işletmeler ile 2017 ve sonrasında kurulmuş imalat, bilgisayar programlama ve bilimsel Ar-Ge sektörlerindeki yenilikçi genç işletmeler yararlanacak.

Diğer KOSGEB destek programından farklı olarak bu yeni programda kurul veya komite değerlendirme prosedürü olmayacak. Gelir İdaresi Başkanlığı ve SGK ağırlıklı resmi kayıtlara göre başvuru ve uygunluk kriterlerini karşıladığı belirlenen KOBİ'ler için başvuruyu takiben ödeme işlemleri başlatılacak.

Kosgeb'e kimler başvurabilir?

Her iş kurmak isteyen Kosgeb'den yararlanamamaktadır. Sanayiyi geliştirme ve destekleme başkanlığı bu konuda bazı kriterler belirlemektedir. Bu destek kredisinden yararlanmak için öncelikle kurumun vermiş olduğu iş kurma eğitiminin alınması gerekmektedir.

Yeni iş kurma planı olan ve iş hayatına atılmak isteyenler
İş yerini geliştirmeyi düşünenler
İşletmesinde yeni makine ve teçhizata ihtiyacı olanlar
Firmasının tanıtımını yapmak isteyenler
Daha fazla personel istihdam etmek isteyenler
Yurt içi ve yurt dışı fuarlarına katılım sağlamak isteyenler
Personeline eğitim vermek isteyenler
Ar-Ge ve inovasyon projeleri geliştirmek ve bu projeleri hayata geçirmek isteyenler

Kosgeb girişimcilik destek programı

Bu destek programının ilk amacı, başarılı ve sürdürülebilir işletmelerin kurulmasıdır. Girişimcilik kültürünün yaygınlaşması, istihdamın arttırılması, İş Geliştirme Merkezleri'nin çoğalması ve bu merkezlerin girişimciliği desteklemesi programın diğer amaçları arasında yer almaktadır.

Bu programdan küçük ve orta ölçekli işletmeler, girişimciler ve İş Geliştirme Merkezleri'ni yönetmek üzere kurulan tüzel kişilikler faydalanabilmektedir.

Girişimcilik Destek Programı 4 bölümden oluşmaktadır.

Bunlar,

Girişimcilik eğitim programı
Yeni girişimci desteği
İş Geliştirme Merkezi desteği
İş Planı Ödülü

bölümleridir.

Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi, kendi işini kurmak isteyen girişimcilere uygulanan eğitim programıdır. Bu programda, iş planı ile kişinin kuracağı işletmede başarı oranını arttırması amaçlanmaktadır.

Bu eğitim minimum 70 saatlik eğitim ve atölye programından oluşmaktadır. Bu eğitimler Kosgeb başta olmak üzere, İŞKUR, belediyeler ve meslek kuruluşları tarafından düzenlenmektedir.

Yükseköğretim kurumları da örgün eğitim kapsamında girişimcilik eğitimi düzenleyebilmektedir. (Takvim)