Fay yasası nedir? Fay yasası çıkacak mı? Fay çevresine inşaat yapmak yasaklanacak mı?

Fay yasası çıkacak mı sorusu yaşanan büyük depremlerin ardından gündeme geldi. Fay hatları ile ilgili bölgelerde endişe sürerken, yıkım olan kentlerde yapılacak binalar ile yapılaşma ile ilgili önemli kararlar alınacak. Hükümetin masasında olan fay yasası ile ilgili açıklama, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’dan geldi. Peki, Fay yasası nedir? Fay yasası çıkacak mı? Fay çevresine inşaat yapmak yasaklanacak mı? Fay Yasası ile fay hatları üzerinde yapılaşma engellenecek mi?

Fay yasası nedir? Fay yasası çıkacak mı? Fay çevresine inşaat yapmak yasaklanacak mı?

Fay yasası, deprem felaketinin ardından yaşanan yıkımlar ve büyük can kayıpları nedeniyle hükümetin gündeminde. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum açıkladı. Depremin yarattığı yıkım nedeniyle 11 ilde büyük yapılaşma başlatılacak. Deprem bölgesinde inşa edilecek olan yapılarla ilgili fay yasası masada olacak.

FAY YASASI NEDİR?

Fay yasası, deprem riskini en aza indirmek ve fay hattı geçen şehirlerde, olası bir depremde can kaybını ve yıkımın önlemesi için gündeme geldi. Fay Yasası ile fay hatları üzerine yerleşim kurulmaması, yapılan binaların boşaltılarak kentsel dönüşüm kapsamına alınması, bölgedeki vatandaşların zemini güvenli bölgelere tahliyesi için adımlar atılacak.

FAY ÇEVRESİNE İNŞAAT YAPMAK YASAKLANACAK MI?

Deprem bölgesinde yeniden inşa edilecek binalarla ilgili açıklama yapan Bakan Kurum, binaların fay hattına 500-600 metre uzaklıkta yapılacağını açıkladı.

İŞTE FAY YASASI AÇIKLAMASI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem bölgesinde yapılacak yeni konutların fay hattına mesafesine yönelik bir soruya şunu söylemişti;

"Şu an 'fay yasası' ile ilgili bildiğim kadarıyla AFAD Başkanlığımız çalışıyor. Burada belki radikal başka kararları da içine koyacağımız bir süreci yönetiyor olacağız. Bilim insanlarımız bunun daha kısa mesafesinde yapılabileceğini de söylüyorlar ama biz 500-600 metreden aşağı yaklaşmayacağız". 

KUZEY ANADOLU FAY HATTI ÜZERİNDE BULUNAN İLLER

Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF), kuşağı Gelibolu, Marmara Denizi’nin derin kısımları, İzmit Körfezi, Adapazarı, Düzce-Bolu, Gerede, Merzifon, Suluova, Erbaa-Niksar, Kelkit vadisi ile Erzincan, Erzurum, Varto ve Van üzerinden geçen bir hat şeklinde uzanır. Ayrıca Çanakkale, Edremit, Bursa ve İznik bu kuşak içerisinde kalır.

DOĞU ANADOLU FAY HATTI HAKKINDA

Doğu Anadolu Fay Hattı, Türkiye'nin doğusunda olan doğrultu atımlı bir fay hattıdır. Doğu Anadolu Fay Hattı, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl, Muş'a kadar devam ettikten sonra Erzincan'dan itibaren Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşir.

BİRİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGELER 

İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.

İKİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGELER

Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum.

ÜÇÜNCÜ DERECE RİSKLİ BÖLGELER

Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.