FED ne zaman toplanacak? FED faiz kararı ne olur? FED faiz kararını ne zaman açıklayacak?

Küresel piyasalar FED faiz kararına odaklandı. FED Başkanı Jerome Powell’in son yaptığı şahin açıklamaların ardından, faiz yükseltileceğine yönelik işaretler ve ABD bankalarının iflası kısıtlayıcı bir para politikası duruşu beklentilerini artırdı. Yatırımcı da, faiz artışları için temkinli olurken, FED toplantı tarihi ve faiz beklentileri merak ediliyor. Peki, FED ne zaman toplanacak? FED faiz kararı ne olur? FED faiz kararını ne zaman açıklayacak? FED faizi arttırır mı? İşte detaylar...

FED ne zaman toplanacak? FED faiz kararı ne olur? FED faiz kararını ne zaman açıklayacak?

FED faiz kararı için gözler ABD Merkez Bankası (FED) toplantısına çevrildi. Küresel piyasaların yönünü belirleyecek kritik toplantı bekleniyor. Yüksek enflasyonun faiz arttırımında etkili olacağı beklentisi, FED tarafından gelen şahin mesajlar ve iflaslar piyasada hızlı sıkılaşma politikalarının işaretini veriyor. Peki, FED faiz kararı ne olur

FED TOPLANTISI NE ZAMAN?

ABD Merkez Bankası (FED) toplantı takvimine göre, FED faiz toplantısı 21-22 Mart tarihlerinde gerçekleştirilecek. FED Başkanı Jerome Powell 22 Mart akşamı saat 21.00'da şubat ayı FED faiz kararını duyuracak.

FED FAİZİ ARTTIRIR MI?

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, ABD Senatosunun Bankacılık, Konut ve Kentsel İşler Komitesi'nde yaptığı konuşmada, son ekonomik verilerin beklenenden daha güçlü geldiğini, bunun da faiz oranlarının nihai seviyesinin tahmin edilenden daha yüksek olabileceğini gösterdiğini belirtmişti.

Fiyat istikrarını yeniden sağlamanın, muhtemelen bir süre daha kısıtlayıcı bir para politikası duruşunu gerektireceğini vurgulayan Powell, "Verilerin toplamı daha hızlı sıkılaşmanın gerekli olduğunu gösterirse, faiz artışlarının hızını artırmaya hazırız." dedi.

FED FAİZ KARARI NE OLUR?

Ekonomistler, FED’in Mart ayı toplantısında 50 baz puanlık faiz artışın beklendiğini, önümüzdeki dönem için ise Powell'ın açıklamalarında sonraki faiz kararına ilişkin ipuçları aranacağını ifade ediyor. 

FED'in gelecek üç toplantıda toplam 75 baz puan faiz artırabileceğinin öngörüldüğünü belirten analistler, Powell'ın açıklamalarının yanı sıra cuma günkü tarım dışı istihdam verisinin de söz konusu beklentileri önemli ölçüde etkileyebileceğini kaydetti.

ŞUBAT AYI FED FAİZ KARARI NE OLMUŞTU?

ABD'de görülen ekonomik sorunlar nedeniyle FED geçtiğimiz yıl peş peşe faiz yükseltme kararı almıştı. Bu sene de gerçekleştirilen ilk faiz toplantısında, faizler artırıldı.

31 Ocak - 1 Şubat tarihlerinde yapılan yılın ilk FED faiz toplantısında faiz oranının yüzde 4,75 seviyesine yükseltilmesine karar verilmişti.

2023 FED FAİZ TOPLANTISI TAKVİMİ

21-22 Mart

2-3 Mayıs

13-14 Haziran

25-26 Temmuz

19-20 Eylül

31 Ekim - 1 Kasım

12-13 Aralık