FED faiz indirir mi, artırır mı? FED toplantısı ertelenecek mi? FED faiz kararı için toplantı tarihini değiştirdi mi?

ABD Merkez Bankası (FED) faiz kararı öncesinde kritik beklenti açıklandı. New York merkezli Signature Bank'ın iflas etmesiyle birlikte ABD borsaları aniden yükseliş kaydetti. Küresel piyasalarda da Fed'in faiz artışlarına devam etmeyeceği yorumları yapılırken, olası senaryolar da tartışılıyor. Bankacılık krizi sonrasında indirim beklentisi de arttı. Ancak, ekonomistler, “Fed belki bir toplantıyı pas geçebilir” yorumu yapıyor. Peki, FED faiz indirir mi, artırır mı? FED toplantısı ertelenecek mi?

FED faiz indirir mi, artırır mı? FED toplantısı ertelenecek mi? FED faiz kararı için toplantı tarihini değiştirdi mi?

FED, son bir yıldır enflasyonu kontrol altına almak için faiz artırım döngüsüne girmişti. FED’in şahin tutumunu devam ettirmesi beklenirken, ABD’deki bankacılık krizi sonrasında analistler FED’in indirime gidebileceğine yönelik yorumlar yapıyor. Bankacılık sistemindeki bu derin çatlak piyasalarda şok etkisi yaratırken, borsada yükselişler yaşanıyor. Bazı ekonomistler bu krizin ardından FED’in bu ayki toplantısını da erteleyebileceğini söylüyor.

FED TOPLANTISI ERTELENECEK Mİ, FAİZ KARARI NE ZAMAN AÇIKLANIR?

ABD'de Silikon Vadisi Bankası'nın (SVB) ve ardından New York merkezli Signature Bank'ın iflas etmesiyle birlikte, analistler sistemin bir şokla karşılaştığını ve piyasalarda panik havasının hakim olduğunu belirtiyor. ABD’de enflasyon sorunu nedeniyle FED tarafında faiz artırımı bekleniyordu, ancak analistler FED’in sıkışmış durumda olduğunu belirtiyor. Bloomberg HT'ye konuk olan Oanda Kıdemli Piyasa Analisti Craig Erlam sistemin bir şokla karşı karşıya kaldığını, panik havasının devam edebileceğini belirtti. Erlam finansal istikrar riskine dikkat çekerek "Fed belki bir toplantıyı pas geçebilir, sonrasında finansal risklerin nasıl şekillendiğine bakarak karar verebilir. Haftaya 25 baz puanlık bir artış da olabilir" şeklinde konuştu.

FED tarafından toplantının ertelenip ertelenmediğine ilişkin bir açıklama bulunmuyor. Normal şartlarda FED’in faiz kararı toplantısını 21-22 Mart tarihinde yapması bekleniyor. FED’in faiz kararını da Başkan Jerome Powell’ın ya yazılı ya da canlı olarak 22 Mart Çarşamba günü saat 21.00'de duyurması bekleniyor.

FED FAİZ İNDİRİR Mİ, ARTIRIR MI?

ABD’deki bankacılık krizi küresel piyasalarda sert hareketlere neden oldu. Almanya'dan Japonya'ya kadar birçok ülkede bankacılık krizinin etkileri görülürken, yaşanan olumsuz havanın ve banka iflaslarının diğer ülkelere sıçramasından endişe ediliyor. Silikon Vadisi Bankası'nın iflası 2008'deki küresel finansal krizden bu yana Amerika’da kayıtlara geçen en büyük banka iflaslarından biri olarak nitelendiriliyor. Benzer en büyük iflas, 2008'deki kriz sırasında Washington Mutual tarafından yaşanmıştı. 2008 benzeri bir kriz beklemediklerini belirten ekonomistler, yaşanan sürecin mevduat çıkışlarına sebep olabileceği uyarıları yapıyor. Ekonomistler bu ay yapılacak FED toplantısında 50 baz puan faiz artırımı yapılacağı beklentisinin de bu yüzden tersine döndüğünü yineliyor.