Fırsatçıların yeni oyunu! Alışveriş kabusa dönebilir

Büyük e-Ticaret platformlarından bazılarının ödeme uygulaması kopyalandı. Güvenli ödeme yöntemi ile alışveriş yaparak karşı tarafın güvenini kazanılan dolandırıcılık yönteminde, mağdur olan kişi parayı gönderip eline ürün ulaşmadığı zaman dolandırıldığını anlıyor.

Fırsatçıların yeni oyunu! Alışveriş kabusa dönebilir

Büyük e-ticaret sitelerinin ödeme platformlarını kopyalayan dolandırıcılar binlerce vatandaşı mağdur etti. İstanbul'da yaşayan Bertan Şahin bu şekilde dolandırılanlardan biri.

Şahin, “Site aynı şekilde kopyalanmış, hiç şüphelenmedim. 7.400 TL ile telefon alacaktım. Ödemeyi yaptım ancak telefon gelmedi ve beni engelledi. Sonradan fark ettim ki sitenin adında tek harf farklılığı var. Suç duyurusunda bulunacağım” dedi.

7 bin 400 lirasını kaptırdı

İstanbul’da Bertan Şahin isimli şahıs, bu işi yapan dolandırıcılara 7.400 TL’sini kaptırdı. Bilindik e-Ticaret sitesinin aynı uygulamasını bire bir kopyaladıkları için tereddüt etmediğini söyleyen Şahin olayı şöyle anlattı: Türkiye’nin en büyük e-Ticaret sitesinden bir telefon almak için karşı taraf ile anlaştım. Satıcı kişi Karabük’te olduğunu söyleyerek alışverişi kargo ile yapabileceğimizi söyledi. Kendisi bana ‘güvenli ödeme yöntemi ile transferi yapalım’ teklifinde bulundu. Bana da çok mantıklı geldi ve güven verdi. Bir link attı ve güvenli ödemeyi yapabileceğimi söyledi. Normal site ile kendi yazdığı sahte sitenin adından tek bir harf değişikliği var, bunu fark etmedim ve güvendim.

Hâlbuki güvenli ödeme sistemini bire bir kopyalamış. Ben siteye girerek ödemeyi gönderdim. Ancak ürün elime ulaşmadı. Kendisini aradım fakat beni engelledi. Sonradan fark ettiğimde, mevcut orijinal sitenin tek harfini değiştirerek bir site kurmuş ve bu işi oradan yürütüyor.

Fiyat ucuzsa dikkat edin

Bilişim uzmanları son dönemde bu tür dolandırılma olaylarının arttığına dikkat çekerek “Alışveriş yaptığınız siteyi mutlaka inceleyin. İsmini ve uzantısını harf harf kontrol edin. Alacağınız ürünün fiyatı piyasanın altında ise temkinli yaklaşın. Mümkünse aldığınız ürünü görerek alın. Şayet kargo yöntemi ile olacaksa gerçek güvenli ödeme sistemlerini kullanın” diyor.