Fitch'ten dikkat çeken rapor: 2021'de hızlanacak

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, küresel sukuk arzının 2021'de kademeli olarak hız kazanmasını beklediklerini duyurdu.

Fitch'ten dikkat çeken rapor: 2021'de hızlanacak

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, küresel sukuk arzının 2021'de hızlanmasının beklendiğini duyurdu. Açıklamada, Katar ile KİK komşuları arasındaki ilişkilerin normalleşmesi, Suudi Arabistan ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi ülkelerde yerleşik İslami yatırımcılar için yatırım kısıtlamalarının hafifletilmesinin ardından Katar sukuk hacimlerinin kademeli olarak artacağının öngörüldüğü aktarıldı. 

Önceki dönem, KİK, Malezya, Endonezya, Türkiye ve Pakistan'dan 18 aydan uzun vadeli sukuk ihraçlarının 2020'de yüzde 1,9 azalarak 41,3 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiği kaydedildi.

Yüzde 96,2'lik artış

Sukuk hacminin yıllık yüzde 12,9 artışla 118,6 milyar dolar olduğuna işaret edilen açıklamada, sukuk arzının bir önceki yıla göre yüzde 96,2 artarak 8,4 milyar dolara ulaştığı aktarıldı. 2019'da yüzde 1,5 olan negatif görünümlü sukuk ihraç oranının ise yeni tip koronavirüs salgınının neden olduğu kriz ve düşük petrol fiyatlarının etkisiyle yüzde 23,4'e çıktığı dile getirildi.

S&P Global Ratings'den yapılan açıklamada da küresel sukuk piyasasının 2021 ve sonrasında düşük faiz oranlarından ve likidite bolluğundan yararlanmaya devam edeceğine de dikkat çekildi. Küresel sukuk ihraçlarının 2021'de 140-155 milyar dolar seviyesine yükselmesinin beklendiği aktarılarak, Türkiye'nin de aralarında olduğu İslami finans ülkelerinin ekonomilerinin büyümesinin beklendiği kaydedildi.

Sukuk nedir?

Sukuk, devlet ve şirketlere finansman sağlama aracı olarak ihraç edilen, yatırımcısına, şirketin veya devletin sukuk sertifikasının taahhüt ettiği oranlar çerçevesinde bir gelir hakkı sunan bir yatırım aracıdır. Sukuk ihraç eden şirket, sağlayacağı nakit akışını nereye aktaracağını kamuoyu ile şeffaf bir şekilde paylaşmak zorundadır.