Flaş dolar iddiası! Yaptırım sonrasına tarih verdi

ABD yaptırımları sonrası dolar kurundaki son durum merakla izleniyor. Ünlü teknik analiz uzmanı Tunç Şatıroğlu dolar kuru beklentilerini açıkladı.

Flaş dolar iddiası! Yaptırım sonrasına tarih verdi

Dolar kurunun geçen haftayı 7.86 TL seviyelerinde kapatmasının üzerine yeni haftanın ilk işlem gününde 7.92 TL seviyelerine tırmandığı görülüyor. ABD'nin Türkiye'ye yaptırım yapabilmesinin önünü açan teklifin onaylanmasının ardından gözler döviz kurlarındaki gidişata takıldı. ABD CAATSA yaptırımlarını içeren savunma bütçesinin onaylandığı haberi ile daha önce kırılması zor gözüken 8 TL seviyesi aştı. 

Kur daha sonra yeniden 7.84 TL' ye kadar geri çekildi. ABD'den gelen haberler sonrası bir dolar kuru yorumu teknik analiz uzmanı Tunç Şatıroğlu'ndan geldi. Şatıroğlu "Yaptırımlar sonrası dolar kuru ne olur" başlıklı videosunda Başkan Trump'ın imzasıyla CAATSA yaptırımlarının Türkiye üzerinde uygulanacağının kesinleştigini söylerken ekonomimiz üzerinde çok sert baskıya neden olacak yaptırım maddeleri beklemediğini açıkladı.

CAATSA sonrası dolar kaç lira olur?

Gelen son dakika gelişmeleriyle ilgili görüşlerini ileten Şatıroğlu, dolar kuru açısından neler yaşanabileceğini çizdiği teknik grafik üzerinden anlattı. Dolar kurunun hali hazırda düşüş trendi içerisinde olduğunu belirten teknik analiz uzmanı 7.91 - 7.75 bant aralığında gidip gelen dolar kurunun kısa sürede bu bant aralığından çıkacağını, ilk direnç olarak 7.61 seviyesine inebileceğini iddia ederken bu seviyenin de kırılması halinde 7.50 seviyelerini ekranlarda görebileceğimizi aktararak ileri sürdükleri merak uyandırdı.

Ichimoku Indikatörünü kullanan Şatıroğlu bu indikatörün günlük verilerine göre dolar kurunun sat sinyali verdiğini ifade ederek, "2021'in Şubat ayı gibi dolar kurunda 7.26'e gelmesini beklerim" dedi. Dolar kurunda aslında 6.80 TL gibi daha sert bir düşüş beklediğini söyleyen Şatıroğlu Merkez Bankası'nın rezervlerinin daha sert bir düşüşe imkan vermeyeceğini öne sürdü.

CAATSA yaptırımı nedir, içinde hangi maddeler bulunuyor?

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yönetimi Türkiye’ye Rusya’dan satın aldığı S-400 füze savunma sistemi nedeniyle kısa adıyla CAATSA olarak bilinen Amerika’nın Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası kapsamında bir dizi yaptırım uygulamaya hazırlanıyor. CAATSA uyarınca, ABD Başkanı’nın 12 yaptırım kaleminden en az beşini seçebilir. Bu kalemlerin bazıları Türkiye ekonomisini etkileyebilecek sertlikteyken bazılarıysa kişi ve kurumları hedef alan adımlarla sınırlı kalıyor.

2017 yılında ABD Kongresi tarafından kabul edilen ve ABD Başkanı Donald Trump’ın imzasıyla da yasalaşan CAATSA kapsamında yer alan 12 yaptırım seçeneği şu şekilde:

  • Yaptırım kapsamına alınan kişi ve kurumlara ABD İhracat-İthalat Bankaları kredi desteği verilmemesi,
    ABD’nin mal ve hizmet ihracatını durdurması,
    ABD mali kurumlarından büyük miktarda kredi tedarik edilememesi. 12 aylık bir süre içinde toplamı 10 milyon doları bulan kredilerin tedarik edilmesinin yasaklanması,
    Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) gibi uluslararası mali kurumlardan kredilerin bloke edilmesi
    ABD hükümeti fonlarına sahip olan ya da ABD’nin doğrudan iş yaptığı mali kurumlara yaptırım uygulanması,
    Yaptırım kapsamına alınan kişi ve kurumlarla ABD mal ve hizmetlerine ilişkin sözleşme yapılmaması,
    Döviz üzerinden işlem yapılmasının yasaklanması,
    ABD’nin yetki alanına giren banka ödemeleri ve para transferlerinin yaptırım kapsamına alınması,
    Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumların ABD topraklarında gayrimenkul edinmesiyle ilgili işlemlerin yasaklanması,
    ABD’deki kişi ve kurumların yaptırım uygulanan kişi ve kurumlarla sermaye veya borç alışverişi ya da yatırım yapmasının yasaklanması,
    Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumlarla bağlantılı kurumsal yetkililere vize yasağı getirilmesi,
    Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumların üst düzey görevlilerine yaptırım uygulanması.