Toparlanma hızlandı! Borsada son durum...

Borsa İstanbul'da işlem gören BIST 100 endeksinde gün içinde yüzde 8'i aşan değer kaybının ardından toparlanma hızlandı. Önlem amaçlı devreye giren devre kesici uygulaması sona erdi.

Toparlanma hızlandı! Borsada son durum...

Borsa İstanbul'da işlem gören BIST 100 endeksinde yüzde 8'in üzerinde değer kaybının ardından yükselişe geçti. BIST 100 an itibarıyla yüzde 1,30 ekside. Açılışta geçrkelşen yüzde 5'lik değer kaybı sonrası devreye giren devre kesici uygulaması sona erdi.

Devre kesici uygulamasının ardından 10.25'te tekrar işleme açılan Borsa İstanbul, 21 saniye sonra yeniden devre kesicileri işleme almıştı. 

Borsa İstanbul'un Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi'nin devreye girmesine ilişkin yaptığı açıklama, Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımlandı. Açıklamada, saat 09.55 itibarıyla endekse bağlı devre kesicinin tetiklendiği, pay piyasasındaki tüm işlem sıralarında, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasındaki (VİOP) pay ve pay endekslerine dayalı sözleşmelerde ve Borçlanma Araçları Piyasası (BAP) pay senedi repo pazarında işlemlerin geçici olarak durdurulduğu aktarılarak, şunlar kaydedildi:

"Pay Piyasasında sürekli işlem yöntemi uygulanan paylar, gayrimenkul yatırım fonları, girişim sermayesi yatırım fonları ve gayrimenkul sertifikalarında saat 10.20'de tek fiyat emir toplama, 10.25'de eşleştirme yapılacak ve 10.30'dan itibaren işlemlere kaldığı yerden sürekli işlem ile devam edilecektir. Pay Piyasasında tek fiyat işlem yöntemi uygulanan paylarda saat 10.20'de tek fiyat emir toplama yapılacak ve 10.30'dan itibaren seans kaldığı yerden devam edecektir. Varant, sertifika, BYF ve yeni pay alma hakkı kuponu sıralarında işlemler 10.30'dan itibaren kaldığı yerden sürekli işlem ile devam edecektir."

Borsa İstanbul'da Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi dün de iki kez tetiklenerek sürekli işlemlerin geçici olarak durdurulmasına neden olmuştu. Devre kesici, anlık olarak endekste yüzde 5 ve yüzde 7'lik değer kayıplarının oluşması ile tetiklenerek yatırımcıların panik işlemleriyle zarar görmesini en aza indirmek için kullanılıyor.