Fransa yangın yeri: Marsilya'da bugün tüm kamuya açık etkinlikler iptal edildi

Fransa'da 17 yaşındaki gencin polis tarafından öldürülmesinin ardından protestolar sürüyor. Öldürülen gencin bugün defnedilmesi beklenirken şiddetli çatışmaların yaşandığı Marsilya'da kamuya açık tüm etkinlikler yasaklandı.

17 yaşındaki Nahel M.'nin, Paris'in Nanterre banliyösünde polisin dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle vurularak öldürülmesinin ardından başlayan protestolar devam ediyor. 45.000 polis ve bir dizi zırhlı aracın konuşlandırıldığı Fransa’nın belli başlı şehirlerinde protestolar Cuma gecesi de devam etti. 1300'den fazla kişi gözaltına alındı.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un protestocuları gencin ölümünü istismar etmekle suçlamasına rağmen Fransa’nın çeşitli şehirlerinde Cuma gecesi de protestolar devam etti.

Marsilya, Lyon, Toulouse, Strazburg ve Lille’in de aralarında olduğu şehirlerde binalar ve araçlar ateşe verildi, mağazalar yağmalandı.

Fransa İçişleri Bakanlığı 1311 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Bir önceki gece 875 kişi gözaltına alınmıştı.

GENCİN BUGÜN DEFNEDİLMESİ BEKLENİYOR

Protesto eylemleri, Sarı Yelekliler protestolarından bu yana Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un görevi süresince karşı karşıya kaldığı en büyük kriz.

İçişleri Bakanlığı’nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Gece saatlerindeki şiddetin yoğunluğu önceki geceye kıyasla daha düşüktü" denildi.

Protestolar Paris'te de devam etti.

 Cezayir ve Fas asıllı Nahel M., Fransa'nın başkentinin Nanterre banliyösünde Salı günü trafik ışığında vurulmuştu.

Gencin cenazesinin bugün defnedilmesi bekleniyor.

KAMUYA AÇIK TÜM ETKİNLİKLER YASAKLANDI

BBC Türkçe'nin haberine göre, Fransa'nın en büyük ikinci şehri olan ve birçok Kuzey Afrika kökenli kişiye ev sahipliği yapan Marsilya şehrinde Cumartesi yerel saatle 19:00'dan sonra tüm toplu taşıma iptal edildi. Onur Yürüyüşü de dahil olmak üzere tüm kamuya açık etkinlikler de yasaklandı.

 Cuma günü acil durum toplantısının ardından açıklama yapan Macron, protestoları kontrol altına almak için daha fazla polisin konuşlandırılacağını söyledi, ancak olağanüstü hal ilan etmedi.

Macron, ebeveynlere çocuklarını evde tutma çağrısı yaptı, sosyal medya platformlarının ise bazı içerikleri kaldırmasını talep etti.

Cumhurbaşkanı, gözaltına alınanların üçte ikisinin gençler olduğunu söyledi.

 

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI UYGULANIYOR

İçişleri Bakanı Gérald Darmanin'in Cuma günü yerel saatle 21:00'den itibaren ülke çapında otobüs ve tramvayların durdurulmasını tavsiye etmesiyle toplu taşıma bazı yerlerde erken kapatıldı ve sokağa çıkma yasakları uygulanmaya başlandı.

Protestoların başlangıcından beri 200'den fazla polis yaralandı.

Marsilya'da silah dükkanı yağmalandı

Nahel'in ölümü, etnik kökenleri başka ülkelere dayanan yoksul Fransızların, polis şiddeti ve ırkçılığa dair uzun süredir devam eden şikayetlerini yeniden alevlendirdi.

Cuma gecesi Marsilya'da 80 kişi gözaltına alındı.

EK ASKERİ BİRLİK TALEBİ

Sosyal medya görüntülerinde, Marsilya’nın eski liman bölgesinde bir patlama meydana geldiği de görülüyor.

Fransız yetkililer olayla ilgili soruşturma başlattıklarını ancak herhangi bir zayiat olduğunu düşünmediklerini kaydetti.

 Polis, Marsilya'nın merkezinde protestocuların bir silah dükkanını yağmaladığını, tüfek çaldığını ancak cephane almadığını söyledi. Polis, muhtemelen dükkandan çalınmış bir tüfekle bir kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Dükkan şimdi polis tarafından korunuyor.

Marsilya Belediye Başkanı Benoit Payan, Fransız hükümetine derhal ek askeri birlik göndermesi için çağrıda bulundu.

Benoit Payan, Cuma günü geç saatlerde paylaştığı tweet’inde, “Yağma ve şiddet sahneleri kabul edilemez” dedi.

Üç polis memuru Cumartesi erken saatlerde hafif yaralandı. Bir polis helikopterinin de şehrin üzerinde uçtuğu görüldü.

 NE OLMUŞTU?

27 Haziran'da 17 yaşındaki Nahel M, Paris'in Nanterre banliyösünde polisin dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle vurularak öldürüldü.

Adı açıklanmayan ve teslim olması sonrası cinayetle suçlanan polis ise halen gözaltında.
Polis, gencin ailesinden özür diledi.

Polisin avukatı Laurent-Franck Liénard, müvekkilinin "yıkıldığını" ve "sabah insanları öldürmek için uyanan bir kişi olmadığını" söyledi.

Nahel M.'nin öldürüldüğü Nanterre'de olaydan sonra Nahel M'nin annesi dahil 6 binden fazla kişinin katıldığı ve "Adalet istiyoruz" sloganlarının atıldığı barışçıl yürüyüşten birkaç sonra polisle güvenlik güçleri arasında çatışmalar başladı.

Fransa'da göstericilere karşı 45 bin polis görevlendirildi, Paris ve çevresinde birçok bölgede tramvay ve otobüs seferleri durduruldu. Bazı bölgelerde ise sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
Paris'te halka, acil durumlar dışında itfaiyeyi aramamaları çağrısı yapıldı.

Nahel M.'yi öldürmekle suçlanan polis, hayatının tehlikede olduğunu düşündüğünü ve savunma amaçlı olarak ateş açtığını öne sürmüştü.

Sosyal medyada yayımlanan bir videoda bir polis memuru, bir aracın sürücüsüne silah doğrulturken görülüyor. Bir silah sesi duyulmasından sonra da araç çarparak duruyor.

Le Monde'a göre polis ilk ifadesinde, Nahel M.'nin kendilerine zarar vermek amacıyla aracını üzerlerine sürdüğünü söyledi.

 

Ancak internette yayımlanan ve Fransız haber ajansı AFP'nin teyit ettiği görüntüler polisi yalanlıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Nahel M.'nin öldürülmesinin ardından yaptığı ilk açıklamada olayı sert bir dille kınamış ve yaşanın "affedilemez" olduğunu söylemişti.

Adaletin tesisi için sükunet gerektiğini belirten Macron, "Genç Nahel'in ailesine, onlarla dayanışma içinde olduğumuzu söylemek ve milletimizin sevgisini iletmek istiyorum.

Öldürülen bir gencimiz var. Bu açıklanamaz, affedilemez. Olay hızla yargıya intikal etti. Umarım adalet en kısa sürede yerini bulacak" demişti.