Fransa'da "İnternette nefreti önleme yasası" kabul edildi

Fransa'da sağcı partilerin karşı çıktığı "İnternette Nefreti Önleme Yasası" kabul edildi. Buna göre nefret suçu barındıran paylaşımlar ve içeriklerin 24 saat içinde silinmesi zorunluluğu getirildi.

Fransa'da "İnternette nefreti önleme yasası" kabul edildi

Fransa Ulusal Meclisi'nde oylanan yasayı iktidar partisi Cumhuriyet Yürüyüşü (LREM) ile liberal muhalefet partisi UDI-Agir üyeleri desteklerken muhalefetteki sağ partiler ise yasaya karşı oy kullandı. Sosyalist Parti (PS) üyeleri ise oylamada çekimser kaldı. Fransız Komünist Partisi (PCF) üyeleri ise oylamaya katılmadı.

Ulusal Meclis'te kabul edilen yasa, sosyal medya platformları ile arama motorlarının yasa dışı kabul edilen tüm paylaşımları en geç 24 saat gibi bir süre içerisinde silme zorunluluğu getiriyor.

Şayet bu süre içerisinde nefret içeren içerikler silinmediği taktirde 1 milyon 250 bin Euro’ya varan para cezası kesilebilecek. Bu kapsama giren paylaşımlar arasında nefreti teşvik edenler, şiddet içerenler, ırkçı veya dini inanışlara hakaret edilen söylemler bulunuyor.

Muhalefetteki sağ partileri hakim kararı olmadan ceza kesilme imkanı sağladığı gerekçesiyle yasaya karşı çıkıyordu.  Muhalefetteki sol partiler de silmelerin içerikten bağımsız keyfi nedenlerle yapılabileceği eleştirisinde bulundu.

Bir içeriğin nefret suçu barındırıp barındırmadığın Radyo-Televizyon Üst Konseyi (CSA) karar verecek.

Sağ partilerin yasayı Anayasa Konseyi'ne taşıması bekleniyor.