Faiz açıklaması: Ne kadar ötelersek o kadar iyi!

Emtia piyasa fiyatlamaları dalgalı bir seyir izlerken Garanti BBVA Yardımcı Başekonomisti Seda Güler Mert, Merkez Bankasının faiz kararlarına ilişkin, "İndirim döngüsünü ne kadar ötelersek o kadar iyi olacağını düşünüyoruz" dedi.

Faiz açıklaması: Ne kadar ötelersek o kadar iyi!

ABD'de nisan ayı enflasyon verilerinin ardından daha detaylı görünmeye başlayan ve koronavirüs salgınına ilişkin tedbirlerin gevşetilmesiyle dalgalanan emtia fiyatlarındaki geçişin ne yönde olacağı merak ediliyor.

Piyasa fiyatlamalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Garanti BBVA Yardımcı Yardımcı Başekonomisti Seda Güler Mert, Merkez Bankasının faiz kararlarına ilişkin, "İndirim döngüsünü ne kadar ötelersek o kadar iyi olacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Enflasyona dikkat!

Seda Güler Mert, Fed'in açıklamaları ve gelişmekte olan ülkelerin merkez bankalarının para politikasında sıkılaşma mesajları vermelerinin ardından faiz indirim döngüsüne hazırlanılıyorsa artan enflasyon riskinin devamının gelebileceğine dikkat çekti.

Türkiye'de portföy girişlerinin yabancı tarafında zıt yönde olduğunu gözlemlediklerini kaydeden, Mert, yerlinin de portföy tercihinin döviz tarafında kaldığını gördüklerini belirtti. Mert, Türk lirasında değer kaybı beklentisinin öne çıktığı bir tablo olduğunu ifade ederek, TL'ye dönüşlerin sınırlı kaldığını kaydetti.

Akaryakıt fiyatlarının enflasyona etkileri konusunda görüşlerini aktaran Garanti BBVA Yardımcı Başekonomisti Mert, pompa fiyatına yapılan artışların yüzde 0,3 ile 0,5 puan manşet üzerinde bir etkisinin olmasını öngördüklerini kaydetti.