Gazetecilik örgütlerinden savaşta gazetecilerin öldürülmesine tepki: Derhal soruşturma başlatılmalı

Gazze'deki hükümet basın ofisi İsrail'in saldırılarında sekiz gazetecinin hayatını kaybettiğini, 10 gazetecinin yaralı ve iki gazetecinin ise kayıp olduğunu duyurmuştu. Uluslararası gazetecilik örgütleri tepkisiz kalmadı. Ölümlerle ilgili soruşturma başlatılması ve gazetecilerin korunması çağrısı yapıldı.

Gazetecilik örgütlerinden savaşta gazetecilerin öldürülmesine tepki: Derhal soruşturma başlatılmalı

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), Filistin Gazeteciler Sendikası (PJS) ve Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Filistin'de gazetecilerin ölümüyle sonuçlanan saldırılara ilişkin açıklama yaptı.

IFJ ve PJS, gazetecilerin ölümüyle sonuçlanan ve gazetecileri hedef alan saldırıları kınadı.

İki kuruluşun ortak açıklamasında, "Gazze Şeridi'nde Hamas ve İsrail arasında devam eden askeri operasyonlar sırasında 5 Filistinli gazeteci öldürüldü, birçoğu yaralandı ve diğerleri de kayıp. Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) ve Filistinli Gazeteciler Sendikası (PJS), gazetecilerin öldürülmesini ve gazetecilere yönelik devam eden saldırıları kınamaktadır. IFJ ölümlerle ilgili derhal soruşturma başlatılması çağrısında bulunmaktadır" denildi.

Açıklamada, gazetecilere, böylesi tehlikeli koşullarda önlem almaları ve profesyonel güvenlik ekipmanlarını temin etmeden seyahat etmemeleri gerektiği hatırlatıldı.

Gazetecilik örgütlerinden savaşta gazetecilerin öldürülmesine tepki: Derhal soruşturma başlatılmalı - Resim : 1

"GAZETECİLER KORUNMALI"

IFJ Genel Sekreteri Anthony Bellanger, gazetecilerin çatışma bölgelerinde korunması ve gazetecilere herhangi bir şekilde müdahale edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Bellanger, tüm tarafları gazetecileri ve medya çalışanlarını korumak için ellerinden geleni yapmaya davet ederek, "Dünyanın her yerinde bu çatışmaya yoğun ve derin bir ilgi var, fakat insanlar gerçekte neler olup bittiğini, gazetecilerin işlerini yapmalarına izin verilmesi durumunda anlayabilecekler." ifadesini kullandı.

Gazetecilik örgütlerinden savaşta gazetecilerin öldürülmesine tepki: Derhal soruşturma başlatılmalı - Resim : 2

"SİVİLLER GİBİ GAZETECİLER DE SAYGI GÖRMELİ"

CPJ Orta Doğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü Şerif Mansur da, gazetecilerin kriz dönemlerinde önemli işler yapan siviller olduğunu ve savaşan taraflarca hedef alınmamaları gerektiğini vurguladı.

Mansur, "Dünyanın dört bir yanından milyonlarca insan, bölgedeki muhabirlerin çatışmalar hakkında doğru bilgiyi sağlamasına güveniyor. Tüm siviller gibi gazeteciler de saygı görmeli ve korunmalıdır." dedi.

Gazetecilik örgütlerinden savaşta gazetecilerin öldürülmesine tepki: Derhal soruşturma başlatılmalı - Resim : 3

SEKİZ GAZETECİ HAYATINI KAYBETTİ

Gazze'deki hükümet basın ofisinden bugün yapılan açıklamada, 8 gazetecinin İsrail saldırıları sırasında yaşamlarını yitirdiği, 10 gazetecinin yaralandığı, 2 gazetecinin de kayıp olduğu kaydedilmişti.

Ölen gazetecilerin isimlerinin Said et-Tavil, Muhammed Subh, Hişam en-Nevacihe, İbrahim Lafi, Muhammed Cerğun, Muhammed es-Salihi, Esad Şemlah ve Selame Mime olduğu aktarılan açıklamada, Nidal el-Vahidi ve Heysem Abdulvahid'den de haber alınamadığı belirtilmişti.

Açıklamada, İsrail ordusunun düzenlediği saldırılarda 3 gazetecinin evlerinin tamamen yıkıldığına, kentteki 40 basın yayın kuruluşunun da hava saldırılarının hedefi olduğuna işaret edilmişti.