Gaziantep'te kendini korumak isteyen vatandaşlar oraya koştu. Evden sakın eksik etmeyin

Gaziantep'te kış aylarının yaklaşmasının ardından kendilerini hastalıktan korumak isteyen vatandaşlar, aktarlara koştu. Aktarlar, vatandaşların en fazla tercih ettikleri ürünleri açıkladı.

Gaziantep'te kendini korumak isteyen vatandaşlar oraya koştu. Evden sakın eksik etmeyin

Türkiye'de ekim ayının sonların doğru gelen Afrika sıcak hava dalgasıyla birlikte pastırma sıcakları da etkisini gösterdi. Ancak kasım ayının başından itibaren soğuk havaların yeniden ülkemizde etkili olması bekleniyor. 

Gaziantep'te de kış ayları öncesinde kendilerini hastalıktan korumak isteyen çok sayıda vatandaş aktarlara koştu. Aktarlar doldu taştı. 

Gaziantep'te kendini korumak isteyen vatandaşlar oraya koştu. Evden sakın eksik etmeyin - Resim : 1

KİLOSU 350 TL İLE 500 TL ARASINDA SATILIYOR 

Gaziantep'te ıhlamurun kilosu 350 TL ila 500 TL arasında satılırken, tarçının kilosu 350, zencefil ve zerdeçalın kilosu 100-150 TL'den satışa sunuluyor. Geçen yıla göre fiyatları yüzde 50 ile 100 oranında artan şifalı bitkiler, ayrı ayrı ya da karıştırılarak tüketiliyor. Karışık ya da ayrı ayrı hazırlanan bitkiler, bir süre demlendikten sonra soğuk havalarda iç ısıtan şifalı çaylara dönüştürülüyor.

Gaziantep'te kendini korumak isteyen vatandaşlar oraya koştu. Evden sakın eksik etmeyin - Resim : 2

VATANDAŞ NELERİ TALEP EDİYOR

15 yıldır aktarlık yapan Murat Demirkurt, şu anda talep gören şifalı bitkilerin başını ıhlamur ve balın çektiğini söyleyerek, "Kış aylarında soğukla beraber soğuk algınlığı, grip en çok sıkıntı olan vatandaşlarımız bunun için de doktora, eczaneye gitme yerine bizi tercih ediyorlar. Çünkü daha önce kullandıkları için her kış kullanıyor. Bir de atadan dededen gördükleri için mesela ıhlamur yapılıyor. Ihlamurun içinde işte Polat şekeri atılıp bu şekilde kullanılıyor zencefil, zerdeçal kaynatılıp içerisine balla şekerlendirilip kullanılıyor. Hem soğuk algınlığını hem grip hem sıcak tutma açısından kış aylarında en çok tüketilen tahin var. Tahin de yine sıcak tutucu helva bu tarz şeyleri vatandaşın talebi var. Gaziantep'te daha doğrusu doğuda bizim bu bölgede eczaneden çok aktariyeye, baharatçılara gelen insanlarımız. Çünkü rahatlatıyor verdiğimiz ürünler kışın soğuk algınlığı oluyor. Soğuklar ve soğuk algınlığı, öksürük, bu tarz şeyler için vatandaşlarımızın talep ettiği zencefil zerdeçal, ıhlamur, kuşburnu, tarçın, bunların yanında tabii pekmezlerimiz var. İşte pekmezin içerisinde zencefil zerdeçalı karıştırıyor veya ıhlamurla zencefili karıştırıp çay olarak içiliyor. Bu tarz şeyler insanlarımız rahatlıyor. En çok ilgi odağı her zamanki ıhlamur ıhlamurdan ve baldan vazgeçmiyor” dedi.