Gebelik kayıpları neden olur? Tekrarlayan gebelik kayıpları önlenebilir mi?

Tekrarlayan düşükler hakkında merak edilenleri Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Turgut Aydın, sizler için yanıtladı. Peki, gebelik kaybı neden olur ve tekrarlayan gebelik kayıpları önlenebilir mi?

Gebelik kayıpları neden olur? Tekrarlayan gebelik kayıpları önlenebilir mi?

Sağlıklı bir hamilelik için ipuçları veren Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Turgut Aydın, ‘Gebelik kaybı neden olur? Tekrarlayan gebelik kayıpları önlenebilir mi?’ sorularına yanıt verdi. İşte tekrarlayan gebelik kayıplarının sebepleri ve sağlıklı hamilelik için ipuçları…

Gebelik kayıpları neden olur? Tekrarlayan gebelik kayıpları önlenebilir mi? - Resim : 1

Gebelik kayıpları, erken haftalarda veya aylarda beklenmedik bir şekilde biten bir hamileliktir.  Kromozomal anormallikleri ve fetüs gelişim gibi sorunlardan kaynaklanan ve yaygın görülen bir durumdur.

Gebeliklerin yaklaşık yüzde 10'u yirminci haftadan önce düşükle sonuçlanır. Birçok kadın hamile olduğunu bilmeden düşük yaptığından, gerçek düşük sayısı aslında daha yüksek olabilir. Düşük yapmayı engelleyemeseniz de, daha sağlıklı bir hamilelik için adımlar atabilirsiniz. Hamileliğin erken sona ermesinin olası nedenlerinin riskini azaltarak düşük yapma riskini azaltabilir. Peki, gebelik kaybı neden olur? İşte tekrarlayan gebelik kaybı nedenleri…

Gebelik kayıpları neden olur? Tekrarlayan gebelik kayıpları önlenebilir mi? - Resim : 2

Gebelik kaybı neden olur?

Gebelik kaybı için kesin bir neden belirlemek zordur. Çoğu durumda, sorun önleyemeyeceğiniz bir şeydir, yani gebelik kaybını da engelleyemezsiniz. Ancak, kontrollerle düşük riskini artıran sorun tespit edilerek önlenebilir. Sorunu tespit etmek, gelecekteki düşükleri önlemeye yardımcı olabilir.

Gebelik kayıpları neden olur? Tekrarlayan gebelik kayıpları önlenebilir mi? - Resim : 3

İlk üç aylık dönem

Gebelik kayıplarının yaklaşık yüzde 80'i ilk üç aylık dönemde meydana gelir. İlk üç aylık dönem, 1. ve 13. haftalar arasındaki süreyi ifade eder. İlk üç aylık dönemdeki gebelik kayıplarının yaygın nedenleri şunlardır:

Genetik anormallikler: Tüm ilk trimester düşüklerinin yarısından fazlası, fetüsün kromozomlarındaki problemlerin sonucudur. Vücudunuz fetüsün hasarlı olduğunu veya kromozomlarının eksik olduğunu tespit ederse, hamileliği sonlandıracaktır.

Kan pıhtıları: Antifosfolipid sendromu (APS) adı verilen bir durum, hamileliği sonlandırabilecek kan pıhtılarına neden olur. Bu durum, gebelik kaybını önlemek için ilaçlarla tedavi edilebilir.

Ektopik gebelik: Bu potansiyel olarak ciddi ancak nadir görülen gebelik türü, fetüs rahmin dışında gelişmeye başladığında ortaya çıkar. Ektopik gebelikler kurtarılamaz ve acil tedavi gerektiren tıbbi bir durumdur.

Plasental problemler: Fetus ve plasenta uyumlu değilse gebelik kaybı yaşanabilir. Aynı şekilde, anormal bir şekilde dahil olmak üzere rahim kusurları da hamileliğin ani sona ermesine neden olabilir.

Gebelik kayıpları neden olur? Tekrarlayan gebelik kayıpları önlenebilir mi? - Resim : 4

İkinci üç aylık dönem

Gebeliğin bu sonraki aşamasında, 13 ila 24. haftalarda düşük, çok daha az yaygındır. Eğer meydana gelirse, nedeni muhtemelen dış sağlık koşulları veya annenin sağlığı ile ilgili problemlerle ilgilidir. Gebelik kaybına yol açabilecek bu ikinci üç aylık dönem sorunları şunları içerir:

Enfeksiyon: Rahim veya serviks içindeki enfeksiyonlar gebelik kaybına neden olabilir. Aynı şekilde, gıda kaynaklı hastalıklar anne adayını düşük yapma riskine sokabilir.

Kronik koşullar: Diyabet veya yüksek tansiyon gibi kronik durumlar, düşük yapma riskini artırır. Durum uygun şekilde tedavi edilmez veya yönetilmezse risk daha yüksektir.

Tiroid hastalığı: Tedavi edilmeyen tiroid koşulları düşük yapma riskini artırır.

Otoimmün koşullar: Lupus ve diğer otoimmün durumlar düşüklere neden olabilir.

Rahim veya serviks ile ilgili sorunlar: Fibroidler veya anormal şekilli bir rahim, düşüklere neden olabilir.

Yaşam tarzı faktörleri: Sigara içmek, pasif içicilik ve alkol tüketmek fetüsün gelişimini engelleyebilir. Yüksek kafein tüketimi de sorunlu olabilir.

Çevresel faktörler: Bazı kimyasallara veya tehlikelere maruz kalmak düşüklere neden olabilir. Bunlara cıva, çözücüler, boya incelticiler, böcek ilaçları ve ağır metaller dahildir.

Gebelik kayıpları neden olur? Tekrarlayan gebelik kayıpları önlenebilir mi? - Resim : 5

Üçüncü üç aylık dönem

Gebeliğin bu geç aşamasında, düşük, daha yaygın olarak ölü doğum olarak adlandırılır. Gebeliğin ilk iki trimesterinde düşüğe neden olabilen aynı sorunlar, üçüncü trimesterde gebelik kaybından da sorumlu olabilir. Bu sorunlar şunları içerebilir:

Hamilelik komplikasyonları: Bu, erken doğum veya plasentanın rahimden ayrılmasını içerir.

Doğum kusurları: Her 10 gebelik kaybından biri genetik veya yapısal bir doğum kusurunun sonucudur.

Yüksek kan basıncı: Preeklampsi, tüm gebeliklerin yüzde 5 ila 8'inde görülür. Bu durumun en büyük riskleri anne için olsa da, preeklampsi fetusa oksijen ve besin tedarikini kesebilir. Preeklampsi, fetüs ve kadın için ölümcül olabilen çok ciddi bir durum olan eklampsiye de ilerleyebilir.

Kontrolsüz diyabet, enfeksiyon, plasentada veya fetüste bir enfeksiyon hamileliğin sona ermesine neden olabilir. Göbek kordonu ile ilgili sorunlar, örneğin kordon düğümlenir veya sıkılırsa, fetüse giden kan ve oksijen akışını kesebilir. Plasenta ile ilgili sorunlar, örneğin plasentaya yetersiz kan akışı düşükle sonuçlanabilir.

Gebelik kayıpları neden olur? Tekrarlayan gebelik kayıpları önlenebilir mi? - Resim : 6

Sağlıklı bir hamilelik için ipuçları

Doktor kontrolünde folik asit almanız gerekebilir. Günlük 400 mikrogram (mcg) folik asit almak, gebeliğe yol açabilecek doğum kusurları riskini azaltabilir. B vitaminini her gün hamile kalmaya niyetlenmeden önce almaya başlayın. Daha büyük fayda için hamilelik sırasında da almaya devam edin.

Sağlıklı bir yaşam tarzı izleyin. Sağlıksız risk faktörlerinden kaçının, örneğin sigara içmek, pasif içicilik, alkol tüketimi, ilaç kullanımı, ayrıca kafein alımınızı günde 300 miligram (mg) veya daha azıyla sınırlandırmalısınız.

Gebelik kayıpları neden olur? Tekrarlayan gebelik kayıpları önlenebilir mi? - Resim : 7

Risklerden kaçınmanın yanı sıra, hamilelik sağlığınızı şu yollarla da iyileştirebilirsiniz: Düzenli egzersiz yapmak, yeterli uyku almak, üç trimesterin tamamında sağlıklı, dengeli bir diyet yemek, sağlıklı kiloyu korumak sağlıklı gebelik için çok önemlidir.

Fazla kilolu, obez veya zayıf olmak, hamilelik sırasında komplikasyon riskinizi artırabilir. Buna düşük de dahildir. Enfeksiyonlara karşı önlem alın. Ellerinizi sık sık yıkayın. Bu, kolayca yayılan grip ve zatürre gibi hastalıklardan kaçınmanıza yardımcı olabilir.

Gebelik kayıpları neden olur? Tekrarlayan gebelik kayıpları önlenebilir mi? - Resim : 8

Bağışıklıklarınızın da güncel olduğundan emin olun. Grip aşısı, COVID-19 da dahil olmak üzere hamilelik sırasında ihtiyaç duyabileceğiniz diğer aşılar hakkında doktorunuzla konuşun.

Kronik durumları yönetin. Yüksek tansiyon, diyabet veya otoimmün hastalık gibi bir sağlık sorununuz varsa, uygun şekilde tedavi etmek veya yönetmek için doktorunuzla birlikte çalışın. Bu, hamile kaldığınızda düşükleri önlemeye yardımcı olabilir.