Gelibolu'da orman yangını! Bakan'dan açıklama!

Çanakkale'nin Gelibolu ilçesindeki ormanlık alanda, henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Alevlere söndürülmesi için havadan ve karadan müdahale ediliyor. Bakan Pakdemirli bölgeden yaptığı açıklamasında "300 hektara yakın bir alanı kaybettik" dedi.

00:48 Bakan Pakdemirli: Ana amacımız sabaha kadar kara ekiplerimizle tabiri caizse yangını dövmek

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli: "(Gelibolu Yarımadası'ndaki orman yangını) Ana amacımız sabaha kadar kara ekiplerimizle tabiri caizse yangını dövmek, akabinde sabahın ilk ışıklarıyla hava araçlarıyla beraber artık neredeyse söndürme faaliyetlerine veya soğutma faaliyetlerine geçmek"

19:30: Bakan Pakdemirli: 300 hektarlık alan kaybedildi

Bakan Pakdemirli Gelibolu Yarım Adası'ndaki yangın ile ilgili bölgeden yaptığı açıklamasında, "300 hektara yakın bir alanı kaybettik. Gece sevk ve kordinasyonu İHA'lardan aldığımız bilgilerle ve Termal dronelar ile koordine etmeye çalışacağız. Gece şartları mutlaka aleyhimize işleyecektir. Yangın kontrol altına alına kadar bölgeden ayrılmayacağım

"Yerleşim alanlarıyla ilgili bir tehlike yok"

Başlangıçta Yalova Köyü ile ilgili bir problem var gibi gözüktü ama şimdilik yerleşim alanlarıyla ilgili önemli bir tehlike yok. Rüzgar yönü değişmez ise olmayacak gibi de gözüküyor. Eğer ihtiyaç olursa gerekli görülürse kyölerimizle ilgili gerekli tedbirlerimizi de alırız. 

Şehitlik bölgesine ulaştı mı?

Bizim bütün çabamız bir ağaç daha yanmasın. Amacımız değil şehitlik, şuanda bulunduğu yerden bi metre daha ileriye gitmemesidir. Bizim burda hava araçlarımız farklı farklı çalışıyor. Helikopterler su atar, uçaklarımız da şerit yapar ve bu şeritlerle de yangını durdurmaya çalışırız. Mümkün mertebe en az hasarla bunu atlatmaktır.  Gayemiz, amacımız budur"

Gelibolu'da orman yangını! Bakan'dan açıklama! - Resim : 1

Gelibolu ilçesine bağlı Ilgardere köyündeki ormanlık alanda, saat 15.00 sıralarında, belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine orman ve itfaiye ekipleri, helikopter ve çok sayıda arazöz ile bölgeye sevk edildi. Yangın bölgesinden yükselen dumanlar, Çanakkale Boğazı'nı kapladı. Alevlere söndürülmesi için havadan ve karadan müdahale ediliyor.

Bakan Bekir Pademirli'den açıklama

Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Manisa’ya gelen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Gelibolu Yarımadası'ndaki orman yangınıyla ilgili gazetecilere kısa bir açıklama yaptı. Bakan Pakdemirli, “Saat 15. 00 itibariyle müdahale edildi. 20 helikopter yangın alanında. Helikopter filomuzun önemli bir kısmı bölgede. 2 tane amfibik uçak, 107 arazöz, 7 dozer ve 400 personelle müdahale ediyoruz. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Gelişmeler oldukça sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz” dedi.

"Ekipler yoğun bir şekilde çalışıyor"

Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ekiplerin alevleri kontrol altına alabilmek için yoğun bir şekilde çalıştığını söyledi.     

Yangının herhangi bir can veya mal kaybına yol açmadığını belirten Aktaş, "Yangının rüzgarla şiddetini artırması durumunda Yalova köyünü tedbir amaçlı boşaltabiliriz." dedi.     

Bu arada, denizden söndürme çalışmalarına da başlandığı için Çanakkale Boğazı'nda gemi trafiği çift yönlü olarak durduruldu.  

Gelibolu'da orman yangını! Bakan'dan açıklama! - Resim : 2

Yalova köyü tahliye ediliyor

Çanakkale Gelibolu Tarihi Yarımadası'ndaki orman yangını sebebiyle yaklaşık 300 kişinin yaşadığı Yalova köyünün tedbir amaçlı boşaltıldığı bildirildi. Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, İkinci Kolordu Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı, Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver Demirci ile ilçe kaymakamları bölgede inceleme yaptı. 

Tehdit sebebiyle yaklaşık 300 nüfuslu Yalova köyünün tedbir amaçlı tahliye edildiği belirtildi.

Yangın söndürme çalışmaları sürüyor. Yangın köyün yakınlarındaki ayçiçeği tarlasına da sıçrarken, tarım alanlarında da zarar olduğu öğrenildi

Çanakkale Valisi'nden açıklama

Çanakkale Valisi İlhami Aktaş yaptığı açıklamada, ekiplerin alevleri kontrol altına alabilmek için yoğun bir şekilde çalıştığını söyledi.

Boğaz trafiğe kapatıldı

Bu arada, denizden söndürme çalışmalarına da başlandığı için Çanakkale Boğazı'nda gemi trafiği çift yönlü olarak durduruldu.