Gerçeği evlenince öğrendi

Her şeyin özel olması için evleneceği güne kadar seks yapmayan genç kadın, evlendikten bir gün sonra gerçeği öğrendi. Kocasıyla cinsel ilişkiye girmek istediğinde büyük acılar çeken kadın, vajinusmus tanısı konulmasının ardından yaşadıklarını anlattı.

Gerçeği evlenince öğrendi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) New York'ta yaşayan 23 yaşındaki Stephanie Muller, 2013 yılında 31 yaşındaki Andrew Andrew ile hayatını birleştirdi. Yaklaşık 2 yıl nişanlı kalan çift, genç kadının isteğiyle cinsel deneyim yaşamadı.

Düğünün ardından balayına çıkan çift, ilk cinsel deneyimlerini yaşamak için odalarına gittiklerinde genç kadın büyük bir acı çekti ve cinsel anlamda birleşme sağlayamadılar. Stephanie, ilk tecrübesinin ardından mantar olduğunu ve çeşitli ilaçlar kullandığını söyleyerek, "Ancak bunlar çare olmadı. Tekrar denediğimizde aynı büyük acıları bir kez daha çektim. Ne olduğunu anlayamamıştım" dedi.

Ocak 2018'de vajinusmus teşhisi konuldu

Pelvik muayene olduğu sırada canının çok fazla yanmasından dolayı çığlık atarak ağladını belirten genç kadın, Ocak 2018'de vajinusmus teşhisi konulduğunu ifade etti. Teşhisin çok uzun zaman koyulduğunu, öncesinde böyle bir durumu bilmediğini söyleyen Stephanie şöyle konuştu:

Düğün gecemden sonra balayında cinsel ilişkiye girmek kişisel seçimimdi. O güne kadar beklemek istedim çünkü kocam olmayan biriyle seks yapmak istemedim. Şahsen cinsel ilişkinin çok samimi ve özel bir şey olduğuna inanıyorum ve bunu evlenmeyeceğim bir başkasıyla paylaşmak istemedim. Bu genellikle yük veya utanç dolu bir gelenek olarak görülür ama bunun gerçekten benim için en iyi şey olacağını hissettim" dedi.

Yıllarca eşiycel cinsel ilişki yaşayamadı

Eşiyle cinsel birleşme yaşayabilmek için çeşitli ilaçlar kullandığını belirten kadın, yapamadıkları için sürekli olarak kendisini suçladığını, kocasının ise bu süreçte kendisinin en büyük destekçisi olduğunu ifade etti. "Kocamla bu konuyu açık açık konuştuk. Neredeyse normal arkadaş hayatı yaşıyorduk" diyen Stephanie, hayal kırıklığına uğramamak için tam anlamıyla tedavi olana kadar denememe kararı aldıklarını söyledi.

Tedavi 2019 Mayıs'ta bitti

Stephanie, Ocak 2019'da New York'taki Kadın Terapi Merkezi'nde iyileşme sürecinin başladığını belirterek, her randevuda biraz daha ilerleme kaydettiklerini ve Mayıs ayı geldiğinde tüm tedavinin tamamlandığını söyledi. Vajinusmus'un diğer tüm hastalıklar gibi sadece hastalık olduğunu ifade eden genç kadın, "Kadınlar bunu bir engelmiş gibi görüyor ve en mahrem konuları olduğu için kimseye anlatamıyor. Benim durumumu yaşayan diğer kadınlara destek olmak için her şeyi anlatmak istedim" dedi.

Vajinusmus nedir?

Vajinismus hastalığı; ilişki sırasında ön sevişmede hiç bir sorun yaşamayan, hatta zevk dahi alan kadınlarda cinsel birleşme anı geldiğinde yaşadıkları istemsiz kasılmalar sonucunda penisin vajina içine girememesi veya son derece ağrılı, zor şekilde girmesi ile karakterize bir cinsel sorundur.

Vajinusmus tedavisi

Vajinismus %100 tedavi edilebilen bir hastalıktır. Hastanın vajinismus problemini kabullenmesi ve bu problemle yüzleşmesi tedavinin başarısını etkiler. Kişinin tedavi olmayı istemesi ve kafasındaki negatif düşünceleri atabilmesi için tecrübeli ve alanında uzman bir jinekoloğa muayene olması önemlidir. Ancak jinekolog hastalığın tedavisinde tek başına yeterli değildir.

Vajinismus tedavisi ekip çalışması gerektiren özel bir durumdur. Hastalığın ilk aşamasında hastanın jinekolojik muayenesi herhangi bir yapısal sorun olup olmadığının anlaşılması için yapılır. Kızlık zarı aşırı sert ve kalın ise cinsel ilişkiyi kolaylaştırmak için kızlık zarı çıkarılabilir. Sonrasında cinsel terapi konusunda uzman bir psikolog ve psikiyatrist yardımıyla hastadaki depresyon belirtileri ve cinsel isteksizlik nedenleri incelenir. Bilişsel ve davranışsal tedavi yöntemleri konusunda uzman bir ekip tarafından hastaya uygulanarak sağlıklı bir cinsel hayata sahip olması sağlanabilir.