Gıdalardaki pestisit ölümcül bir tehlike taşıyor! 2023 yılında en çok tarım zehri içeren ürünler belli oldu! Peki nasıl korunuruz?

Yaza sayılı gün kala pazarlarda sebze ve meyve çeşitliliği artmaya başladı. Renk renk, çeşit çeşit ürünler tezgâhlarda yerini alıyor. Ama o ürünlerde bizleri bekleyen bir tehlike var; o da "pestisit" yani tarım ilacı. Gıdalarda yer alan pestisit oranları tehlike saçarken, tv100 muhabiri Muratcan Altuntoprak Tükonfed Gıda Denetim Uzmanı Nurten Sırma ile röportaj yaptı. İşte detaylar...

Amerika Birleşik Devletleri'de yapılan çalışmada 46 meyve ve sebze türünden 46 bin 569 örnek alındı. Çilek, biber, ıspanak, lahana, armut, üzüm, şeftali, nektarin, kiraz yeşil fasulyede yüksek oranda pestisit tespit edildi. Liste başında ise biber var. 

PESTİSİT NEDİR?

Tükonfed Gıda Denetim Uzmanı Nurten Sırma konu ile ilgili şu açıklamalarda bulundu: 

"Pestisit aslında tarım ilacı demek. Fakat dilimize tarım ilacı olarak geçmiş ama sonundaki sit kelimesi öldürmek demek. Aslında bir tarım zehri.

Tarımsal üretimi artırmak adına aslında çiftçiler bunu çok fazla kullanıyorlar ve tarımsal alanda ürünlerde bunun kalıntıları kalıyor. Bu tarım zehri dediğimiz şey uzun yollu bir problem."

İŞTE LİSTEDE İLK SIRADA YER ALAN BESİNLER

Yaz mevsimine sayılı günler kala sebze ve meyveler tezgâhlarda yerini aldı ama 2023 yılı içinde çarpıcı bir araştırma ortaya koyuldu. O araştırmaya göre gıdalarda pestisit yani tarım ilacı içeren ürünlerin listesi açıklandı. Çilek ve biber o listede ilk sırada yer aldı.

Nurten Sırma "Özellikle biber başta olmak üzere kirazdır, turunçgiller yani mandalina portakal grubu, kiraz, çilek ve diğer meyve sebzelerde zirai ilaç kalıntısının çok fazla olmasından dolayı o ülkenin mevzuatı kabul etmiyor ve sınırlardan limanlardan bizim mallarımız geri dönüyor." dedi. 

 MEYVE VE SEBZELERİ YIKAYARAK BU PESTİSİTsağlTEN KURTULABİLİR MİYİZ?

Nurten Sırma, “Biz bunu sirkeli suya koyarız veya karbonatlı suda bekletiriz. Biraz da fırçalarız bu zehirden arındırırız diye düşünüyorsanız bu doğru bir yol değil. Yapılan bilimsel çalışmalar o mekanik fırçalamada dahi yüzde 2-3 aralığında zirai ilaçtan arındırıldığını, geri kalan dokunun içine nüfuz ettiğini ortaya koyuyor.” ifadelerini kullandı.