Gökbey için sevindiren gelişme, yerli motorla uçacak: İşte tarih!

Gökbey helikopterde sevindiren gelişme yaşandı. TEI Genel Müdürü Mahmut Akşit, yerli helikopter ‘Gökbey’ için “Gökbey helikopterinin yerli motorla ilk uçuşunu önümüzdeki yaz görmeyi umuyoruz” ifadelerini kullandı.

Gökbey için sevindiren gelişme, yerli motorla uçacak: İşte tarih!

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun düzenlediği "BTK Akademi Kariyer Zirvesi 22"' gerçekleştirildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Fatih Kacır,Türkiye’nin AR-GE ve diğer teknolojileriyle ilgili çalışmalardan bahsetti. Kacır aynı zamanda savunma sanayideki yükselişe dikkat çekti.

Aynı etkinlikte açıklamalarda bulunan TEI Genel Müdürü Mahmut Akşit, yerli helikopter ‘Gökbey’ için çok önemli bir gelişmenin müjdesini verdi.

Yerli motorla havalanacak

TEI'nin imalat yeteneğiyle alanında dünya lideri olduğunu vurgulayan Akşit, ilk milli helikopter motoru TEI-TS1400 için şu ifadelere yer verdi.

"Gökbey helikopterinin yerli motorla ilk uçuşunu önümüzdeki yaz görmeyi umuyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımıza 'motoru 3-5 yıl arasında çalıştırırız' dedim. 3 yıl dolayında da ilk çekirdeğini çalıştırdık. Bir motorun ilk çekirdeğinin çalışmasıyla seri imalata girmesi uzun bir süreç.

"Çok hızlı çalışıyoruz"

Atak helikopterinin ithal edilen motoru ilk uçuşunu 8'inci yılda yapmış, proje süresi 13 yıl. Biz ilk TS1400 motorumuza Mart 2017'de başladık. İlk uçuşumuzu önümüzdeki yıl mayıs-haziran gibi planlıyoruz. Bu gerçekten ciddi başarı. Proje süremiz de 8,5-9 yıl. Çok hızlı çalışıyoruz, bütün altyapıyı sıfırdan kuruyoruz. Motoru tasarlamak yetmiyor, tek kristal döküm teknolojisini, kaplama teknolojisini, alaşımları geliştiriyoruz ama hepsini yaptık."

“Her seferinde biraz daha iyileştirdik”

Öte yandan motor teknolojilerinin çok hızlı sonuç veren süreçler olmadığına işaret eden Akşit, motorun 2'nci döngüsünde prototip imalatı yaptıklarını, uçacak motorun ise 8'inci döngünün ürünü olduğunu ifade etti. Akşit, "8 kere motoru baştan aşağıya tasarladık, her seferinde biraz daha iyileştirdik." dedi.