2023 yılında öne çıktı! Ne dolar ne altın...

ABD’li yatırım bankalarından Goldman Sachs, 2023'te şimdiye dek en iyi performans gösteren varlığı açıkladı. Bitcoin’i geleneksel getiri raporuna ilk olarak 2021 yılında ekleyen banka altın, petrol, gayrimenkul gibi birçok yatırım ürünün bulunduğu listede Bitcoin’i ilk sırada gösterdi.

2023 yılında öne çıktı! Ne dolar ne altın...

ABD’li yatırım bankalarından Goldman Sachs’ın, 2023'te şimdiye dek en iyi performans gösteren varlıklar listesinde ilk sırada yer alan varlık dikkat çekti. Banka, 2023’ün başında aralarında çeşitli sektör endekslerinin yanı sıra altın, petrol, gayrimenkul gibi birçok yatırım ürünün bulunduğu listede Bitcoin’i ilk sırada göstererek dünyanın en iyi performans gösteren varlığı olarak lanse etti.

2022 yılında iflas olayları ve kripto piyasasında yaşanan diğer olumsuz gelişmelerin etkisiyle yılı yüzde 64 değer kaybıyla kapatan Bitcoin, bu ayki yükseliş performansıyla dikkat çekti.

Bu hafta paylaşılan listede Bitcoin, yılbaşından bu yana yüzde 23’lük getiri oranıyla birlikte 3,1’lik riske göre ayarlanmış getiri oranıyla (Sharpe Oranı) da ilk sırada yer aldı. Sharpe Oranı, piyasa volatilitesine göre ayarlanmış performansı ölçmek için kullanılır. Oran ne kadar yüksek olursa, riske göre ayarlanmış getiriye göre yatırım ürünün performansı o kadar iyi olur. Listeye göz atıldığında Bitcoin’in diğer varlıkların çok üzerinde bir getiri oranıyla devam ettiği görülüyor.

Bitcoin, kısa vadede önemli bir getiri oranına ulaşsa da son 1 yıllık zaman diliminde ana para birimleri arasında en kötü performansa sahip varlık olarak kalmaya devam ediyor. Yine de Bitcoin’in kısıtlı düzeltmelerle yoluna devam etmesi, toparlanma yolunda emin adımlarla ilerlediğinin bir göstergesi olarak görülüyor.

Goldman Sachs, Bitcoin’i geleneksel getiri raporuna ilk olarak 2021 yılında ekledi. Bankacılık devi, ayrıca daha önce kripto varlığı eleştirmesine rağmen büyük müşterilerinin talebi üzerine 2022 yılında kripto hizmetleri sunmaya başladığını duyurdu.

Bitcoin fiyatıyla ilgili son yorumlarda kripto varlığın ilk durağının 25.000 dolar olabileceği ve ardından 30.000 dolara doğru devam edebileceği görüşleri bulunuyor. Ancak piyasada likidite riskinin devam ettiğini hatırlatan bazı analistler, makroekonomik ve jeopolitik risklerin de etkisiyle kripto varlığın yılın 2. çeyreğinde zorlanabileceğini tahmin ediyor.

Bitcoin, bugün 443 milyar dolar değeriyle piyasanın yüzde 44’üne hakim olmaya devam ediyor. En büyük kripto para son 24 saatte yüzde 1,2 değer artışıyla yeniden 23.000 dolar bandına doğru yükselirken haftalık bazda yüzde 10 değer artışını sürdürüyor.

Kripto para haftaya yatay görünümde başlarken dün volatilitenin arttığı görüldü. Günün ilk saatlerinde 22.300 dolara kadar gerileyen BTC, gün sonunda 23.800 dolara kadar yükseldikten sonra bugün ortalama 23.000 dolar seviyesinde denge buldu.

Kaynak: Investing.com