Goldman Sachs, doğalgaz fiyat tahminini yükseltti

Goldman Sachs tarafından açıklanan petrol fiyatlarına ilişkin yeni tahmin dikkat çekti. Avrupa'da doğalgaz fiyatları Rusya'nın doğalgazı artırmamasının ardından fiyatların yükseleceği ifade edildi. İşte detaylar...

Goldman Sachs, doğalgaz fiyat tahminini yükseltti

Goldman Sachs Rusya’nın sağlayacağı arzın tahminlerin altında kalmasıyla, Avrupa’nın gösterge gaz fiyatı için tahminini yüzde 70 artırdı. Goldman enerji analistleri tarafından bankanın müşterileri ile paylaşılan notta, Hollanda TTF doğal gaz kontratlarının kasım ve aralık aylarında, milyon İngiliz termal birim (BTU) başına ortalama 30 dolar olmasının beklendiği belirtildi.

Bu tahmin daha önce 17,60 dolar seviyesindeydi. Rusya her ne kadar bu ayın başında Avrupa’ya gaz ihracatı hacmini artırabileceğini açıklasa da Gazprom PJSC ihale sonuçları farklı bir tablo ortaya koyuyor.

Gazprom, gelecek ay için Ukrayna üzerinden ilave ihraç kapasitesi ayırmazken, Belarus ve Polonya üzerinden göndermek üzere boru hattı alanının sadece yüzde 35’ini -ekim tutarına yakın seviyeler- aldı. Bununla birlikte Goldman, ocak-mart vadeli kontratlarının mevcut durumda mmBTU başına yaklaşık 30 dolarda seyretmesine karşın, ilk çeyrek fiyat tahminini 17,6 dolar olarak korudu.

Avrupa'da fiyatlar yeniden yükseldi

Bu tahmin, kış aylarında hava sıcaklıklarının normal düzeylerde seyrettiği ve Rusya’dan gaz akımlarının ocak itibarıyla normale döndüğü varsayımlarına dayanıyor.

Avrupa'da doğalgaz fiyatları Rusya'nın ihalelere yansıyan sonuçları sonrasında hızlı bir yükseliş yaşarken, enerji krizine yönelik endişeleri de yeniden canlandırdı.

Doğalgaz piyasalarındaki gelişmeleri değerlendiren Goldman Sachs fiyatlara yönelik
Kış ayları yaklaşırken, Avrupa’nın enerji krizi de daha derinleşiyor.