Dünya güne bomba gibi bir haberle uyandı

Dünya güne bomba gibi haberle uyandı. Google, Çinli akıllı telefon üreticisi Huawei ile yaptığı Android anlaşmasını değiştirerek işbirliğini kesti.

Dünya güne bomba gibi bir haberle uyandı

ABD'de Başkan Donald Trump'ın Çin'le başlattığı ticaret savaşının bir parçası olarak olarak 16 Mayıs tarihinde bir kararname yayınlanmış ve Trump'a yabancı üreticilerin telekomünikasyon alışverişlerini yasaklama yetkisi vermişti.

Bu yetkiyle Trump herhangi bir senato onayı olmadan 'milli güvenlik riski' bahanesini kullanarak istediği yabancı üreticilere yasak getirme hakkı kazanmış oldu.

Desteği kesti

Bu gelişmenin ardından Google, Huawei'nin telefonlarına verdiği Android işletim sistemi desteğini kestiğini açıkladı.

Yapılan açıklamada "Mevcut Huawei telefonlarda Google Play ve Google Pla Protection tarafından sunulan güvenlik çözümleri çalışmaya devam edecek" denildi.

Uzmanlara göre bu açıklama Huawei'nin bundan sonra üreteceği hiçbir telefona Android desteği verilmeyeceği anlamına geliyor.

Reuters'ın haberine göre de varolan Huawei telefonlarında Google Play, Youtube ve Gmail'e erişim sağlanabilecek ancak bundan sonra piyasaya çıkacak modellerde söz konusu hizmetlerden yararlanılamayacak. 

Huawei her şeye rağmen Anroid Açık Kaynak Projesi'nden yararlanabilecek ancak Google'ın güncellemelerinden sadece güvenlik güncellemelerinden faydalanabilecek.

 

Google'dan sonra başka şirketler de açıkladı

Google'ın ardından Intel ve Qualcomm da Huawei'yle ilişkilerini askıya aldığını açıkladı. Gün içinde bu kararı veren şirket sayısının artması bekleniyor.

Huawei'nin ise bu durumda kendi yazılımını geliştirmesi gerekecek.