TÜİK asgari ücret önerisini açıkladı

Asgari ücretin üçüncü toplantısı Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonunun (Türk-İş) ev sahipliğinde gerçekleştirildi. TÜİK asgari ücret hesabını orta işkolu için 2 bin 507 TL olarak açıkladı.

TÜİK asgari ücret önerisini açıkladı

Bütün işkollarını kapsayacak şekilde milyonlarca vatandaşın maaşının yanında, Aile Geçim İndirimi (AGİ) gibi birçok farklı kaleme de yansıyan asgari ücretin 4 Aralık'ta başlayan toplantılarından üçüncüsü Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonunun (Türk-İş) ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Komisyonun dördüncü ve son toplantısını gelecek hafta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında yapacağı öğrenildi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bekar bir işçinin asgari geçim tutarının ağır işlerde çalışanlar için 2 bin 792 lira 10 kuruş, orta nitelikteki işlerde çalışanlar için 2 bin 507 lira 70 kuruş, hafif işlerde çalışanlar için 2 bin 339 lira 10 kuruş olarak hesaplandığını açıkladı.

TÜİK asgari ücret önerisini açıkladı - Resim : 1

Madencilik, taş ocakları, inşaat, gemicilik işleri ağır iş kolu, posta, tel veya radyo, GSM ile haberleşme ve baz istasyonlarında yapılan işler, plastik ham madde imali işleri orta iş kolu olarak kıyaslanırken, gazete, mecmua yönetim yerleri, yayın evlerinde yapılan işler, hediyelik eşya üretimi, inşaat malzemesi ve pencere camı toptancılığı işleri hafif iş kolu olarak kabul görüyor.

"Ülke gerçeklerini yansıtmıyor"

Türk-İş, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda paylaştığı bekar bir işçinin asgari geçim tutarlarının ülke gerçeklerini yansıtmadığını kaydetti. Yapılan açıklamada, "Görüşmelerin başından beri dile getirdiğimiz insan onuruna yakışır bir ücret. Bunu savunmaya devam ediyoruz. TÜİK'in bugün açıkladığı rakamlar, maalesef çalışanların beklentilerinin altında kaldı" denildi.

Online olarak yapılan toplantıların birincisinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "Asgari ücretin işçi ve işverenlerin beklentilerine uygun, çalışma hayatına olumlu katkı sağlayacak seviyede belirleneceğine inanıyorum" demişti.

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat da konuşmasında, asgari ücretle çalışanların sayısının 7 milyonun üzerinde olduğunu tahmin ettiklerini kaydederek, aile faktörünün hesaba katılmasının önemini vurgulamıştı.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç da salgın sürecinden hasarsız çıkmak adına işverenler olarak asgari ücret desteğinin gelecek yıl da devam etmesi, yüzde 2 olan işsizlik sigortası işveren payının 2021 yılı içinde alınmaması, SGK işveren desteği olan yüzde 5 oranının yükseltilmesi taleplerini sundu.

Basına kapalı olarak yapılan ikinci toplantıda da Hazine ve Maliye Bakanlığının küresel rekabetteki duruma, Ticaret Bakanlığının da dış ticaretteki gelişmelere dair veri ve raporları paylaştığı toplantıda, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcileri de sunum yaptı. 

Bugünkü toplantıda da TÜİK'in sunumunda paylaştığı verilerin asgari ücretin belirlenmesine önemli katkıda bulunması bekleniyor.

Asgari ücret bugün ne kadar, önceden ne kadardı?

2019'da net 2.020,90 TL olan asgari ücret, 2020 yılında 2 bin 324 lira olarak belirlendi. 2020'de asgari ücretin işverene maliyeti ise 2 bin 943 lirası brüt asgari ücret, 456 lira 17 kuruşu SGK işveren primi ve 58 lira 86 kuruşu işsizlik sigortası işveren primi olmak üzere toplam 3 bin 458 lira 3 kuruş şeklinde hesaplandı.

TÜİK asgari ücret önerisini açıkladı - Resim : 6