Gözler memur ve emekli zammında! Artış ne kadar olacak? İşte o detaylar

Asgari ücretin belli olması sonrası gözler memur ve emekli zamlarına çevrildi. Maaş artış oranı 3 Ocak'taki enflasyon rakamı sonrası belli olacak. Zammın yüzde 50'yi bulması bekleniyor.

Gözler memur ve emekli zammında! Artış ne kadar olacak? İşte o detaylar

Asgari ücretin belli olmasının ardından gözler memur ve emekli maaşlarına çevrildi. Memur ve memur emeklisinin maaşı toplu sözleşmeye göre belirleniyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), aralık ayı enflasyon verilerini 3 Ocak Çarşamba günü, saat 10.00'da duyuracak.

Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun, 2024-2025'teki memur maaşları ile memur emeklisi aylıklarına zammı da içeren toplu sözleşmeye ilişkin kararı uyarınca, 2024'ün ilk altı ayı için belirlenen yüzde 15'e ilave olarak enflasyon farkı oranında zam yapılacak.

Memur, sözleşmeli ve memur emeklileri, zamlı maaşlarını ve enflasyon farkını 15 Ocak'ta alacak.

TÜİK'in verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) kasımda bir önceki aya göre yüzde 3,28 artarken, temmuz-kasım döneminde de tüketici fiyatlarında yüzde 33,66 artış oldu.

Böylece 5 aylık dönemde, maaşlara yapılan yüzde 6'lık zam oranı aşılırken enflasyon farkı verilmesi durumu ortaya çıktı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Banı Vedat Işıkhan, Meclis'teki bitçe toplantında enflasyon farkıyla birlikte 2024 Ocak ayında memur maaşlarının yüzde 50 civarında artacağının tahmin edilidğini dile getirdi.

TOBB ETÜ Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Cem Kılıç ise "Memur ve memur emeklisinin aylık artış oranı yüzde 50 civarında. Diğeri yüzde 40-43'lerde kalırsa bir artış gelebilir. Tahmin ediyorum bu arayı telafi edecek bir düzenleme gelebilir." dedi.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri de enflasyon farkına göre zam alıyor. Onların 5 aylık enflasyon farkları yüzde 33,65 seviyesinde.

Bu oranın üzerine aralık ayı enflasyonu da katılacak.

Ayrıca kamuoyunda emekli zamlarına bir refah payı eklemesi beklentisi de var.