Gözler Merkez Bankası'nın faiz kararında

Merkez Bankası'nın geçen yıl yaptığı 500 baz puanlık faiz indiriminin ardından 17 Mart tarihinde açıklanacak yeni politika faizi kararı merakla bekleniyor. Merkez'in bu toplantıda da faiz artırımını pas geçmesi bekleniyor. İşte detaylar...

Gözler Merkez Bankası'nın faiz kararında

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından 17 Mart Perşembe günü gerçekleştirilecek Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında yeni faiz kararı belli olacak. Piyasada beklenti faizin bu toplantıda da pas geçilmesi yönünde.

TCMB son faiz indirimini Aralık ayında 100 baz puan olarak gerçekleştirdi. Gecelik faizi yüzde 14’e çeken Merkez Bankası karar metinde 2022 yılı ilk çeyreğine işaret edildi. Karar metninde arz yönlü ve para politikası etki alanı dışındaki arızi faktörlerin fiyat artışları üzerinde oluşturduğu geçici etkilerin ima ettiği alanın kullanımının tamamlanmasına karar verildiği belirtildi. Metinde 2022 yılının ilk çeyreğinde para politikası çerçevesinin gözden geçirileceği ifade edildi.

Fed'in 15-16 Mart'ta faiz artışına başlayacak olma ihtimali, Merkez Bankası'nın bu ayki faiz kararını kritik bir noktaya taşıyor. Diğer yandan TL'de hızlanan değer kaybı ile kur korumalı mevduatın bütçe üzerinde oluşturduğu fay hattının derinliği her geçen gün artıyor.

Ortaya çıkan yeni risklere rağmen, analistler, Merkez Bankası’nın aralık ayında işaret ettiği gibi yılın ilk çeyreğinde faizlere dokunmayacağını öngörüyor.

Kaynak: Finans Gündem