Diri diri yakarak öldürdüler!

Guatemala'da 'Maya şifacısı' olarak bilinen adam köylüler tarafından benzin dökülerek diri diri yakıldı. İngiliz bilim insanlarıyla birlikte çalışan şifacının öldürülmesi nedeniyle Cumhurbaşkanı Alejandro Giammattei bir açıklama yaptı.

Diri diri yakarak öldürdüler!

Orta Amerika ülkesi Guatemala'nın Chimay kentindeki San Luis köyünde University College London (UCL) ilaç projesinde çalışan şifacı Domingo Choc Che isimli 56 yaşındaki adam köylüler tarafından büyücülük yaptığı iddiasıyla diri diri yakılarak öldürüldü.

Vahşi olayın ardından Guatemala Cumhurbaşkanı Alejandro Giammattei bir açıklama yaparak cinayetten sorumlu olanların yakalanması için talimat verdi. Giammattei, savcılardan olayın takipçisi olmasını istedi.

Diri diri yaktılar

Geçtiğimiz Cumartesi günü Guatemala'nın Peten bölgesinde bulunan Chimay'ın San Luis köyünde yaşayan 56 yaşındaki Domingo Choc Che isimli adam, köylüler tarafından 'büyücülük' yaptığı gerekçesiyle önce bağlandı ardından benzinle ıslatılarak diri diri ateşe verildi. O anlar olaya şahit olan bir vatandaşın cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

Twitter sayfasında "Domingo Choc'un öldürülmesinden pişmanlık duyuyorum ve kınıyorum. Ailenize samimi dayanışma ve taziye ifadelerimi sunuyorum" diyen Giammattei, olayın takipçisi olacaklarını kaydetti.

Maya şifacılarının ruhani birliği olan Releb'aal Saq'e son 10 yıldır üye olan Choc Che, bitkisel tıp için daha önce bilinmeyen tıbbi uygulamaları tanımlamak için Universidad Del Valle de Guatemala'dan bilim adamları ile işbirliği yapmıştı.

Choc Che, UVG'nin Tıbbi Antropoloji ekibi ile biri İngiliz hükümeti ve Londra Üniversitesi Koleji ve Zürih Üniversitesi ile yerel biyoçeşitliliğin ve Maya bilgilerinin korunması konusunda finanse edilen iki uluslararası projede çalışıyordu.

Londra Üniversitesi Koleji'nde Etnofarmakoloji ve Farmakognozi Profesörü Michael Heinrich Telgraf'a şunları söyledi:

Bu acımasız ve tamamen haksız cinayet hepimizi şok etti. Maya adaları Konseyi'nin diğer katılımcıları ile birlikte adında ve hafızasında yeni adil ortaklıklar elde etmeye ve yerli halkın yaşamlarını iyileştirmeye çalışmak için çalışmaya devam edeceğiz. Kendisini ve diğer geleneksel şifacıların bilgeliğini onurlandıracağız.