Güneş'teki dev patlama pazar günü Dünya'yı vuracak. Elektrik şebekelerini hedef alıyor. İlk olumsuz haber o ülkeden geldi

Güneş'te perşembe günü son 11 yılın en büyük patlamasının meydana geldiği açıklanmıştı. Pazar günü Dünya'yı etkilemesi beklenen patlamanın elektrik şebekelerini de hedef alabileceği açıklandı. Patlamayla ilgili ilk olumsuz haber ABD'den geldi.

Güneş'teki dev patlama pazar günü Dünya'yı vuracak. Elektrik şebekelerini hedef alıyor. İlk olumsuz haber o ülkeden geldi

Dünyada 100 yılda bir olacak büyük elektrik kesintisi için artık geri sayım başladı. Araştırmacılar Güneş'teki zirvenin 2025 yılında olacağını ancak elektrik kesintilerinin 2024 yılı başlarından başlayabileceğini ifade etmişti. Perşembe günü ise beklenmedik bir olay olmuş ve Güneş'te son 11 yılın en büyük patlaması yaşanmıştı.  

Pazar günü Dünya'yı etkilemesi beklenen patlamanın elektrik şebekelerini de hedef alabileceği açıklandı. Patlamayla ilgili ilk olumsuz haber ABD'den geldi.

İLK OLUMSUZ HABER ABD'DEN GELDİ 

ABD’li kurumlar uçaklarda önemli radyo iletişim paraziti yaşandığını da belirtti.

Güneş patlamaları ve diğer Güneş olaylarının iletişim ekipmanlarını, elektrik şebekelerini ve hatta uzay araçlarını etkilediği biliniyor. Ancak şu ana kadar Uluslararası Uzay İstasyonu’nda herhangi bir düzensizlik kayıtlara geçmedi. Bu kadar bir felaketin eşiğinden dönüldüğünün müjdesi. 

HAFTA SONU DÜNYAYA ULAŞMASI BEKLENİYOR 

Haber 7'de yer alan habere göre Koronal Kütle Atımı da gerçekleşti.  Bu atımların hafta sonu Dünya’ya ulaşması bekleniyor. Dolayısıyla hafta boyunca Kuzey Işıkları gözlemlenebilir. Ayrıca 2024 yılında Solar maximum veya Güneş maksimumuna yaklaşıldıkça CME olaylarının da sıklaşması bekleniyor. Uzmanlar bu hafta Güneş’te iki küçük CME’nin tespit edildiğini belirtti.