Guterres: Gazze'de yaşananların devam etmesine izin veremeyiz

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Gazze'de gördüklerimizi Lübnan'da göremeyiz ve Gazze'de yaşananların devam etmesine izin veremeyiz” ifadelerini kullandı.

Guterres: Gazze'de yaşananların devam etmesine izin veremeyiz

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik 101 gündür devam eden saldırıları hakkında açıklamalarda bulundu.

İsrail ve Filistin arasındaki çatışmaların 101 gündür devam ettiğini hatırlatan Guterres, “Bir kez daha tüm esirlerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmasını talep ediyorum. Bu arada onlara insanca muamele edilmeli ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi tarafından ziyaret edilmelerine ve yardım almalarına izin verilmeli” dedi.

Sivillerin kasıtlı olarak öldürülmesini ve yaralanmasını hiçbir şeyin haklı gösteremeyeceğini aktaran Guterres, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarının genel sekreter olarak görev yaptığı süre boyunca eşi benzeri görülmemiş bir yıkıma ve sivil ölümlere neden olduğunu vurgulayarak, “Öldürülenlerin büyük çoğunluğunu kadınlar ve çocuklar oluşturmakta. Hiçbir şey Filistin halkının toplu olarak cezalandırılmasını haklı gösteremez” dedi.

Bölgedeki tüm gerilimi düşürmenin tek çözümünün acil bir insani ateşkes olduğunu vurgulayan Guterres, “Yeterli yardımın ihtiyaç duyulan yerlere ulaşmasını sağlamak için, esirlerin serbest bırakılmasını kolaylaştırmak için, daha geniş çaplı bir savaşın alevlerini söndürmek için. Çünkü Gazze'deki çatışma ne kadar uzun sürerse, bölgedeki gerilimin yükselmesi de o kadar artar. Gazze'de gördüklerimizi Lübnan'da göremeyiz ve Gazze'de yaşananların devam etmesine izin veremeyiz” dedi.