Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres yetkisini kullandı! BM'nin 99. maddesini işletti: Güvenlik Konseyi’ne gönderildi

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze için ilk kez yetkisini kullandı. Birleşmiş Milletler’in 99. Maddesini işleten Guterres, Gazze'deki durumun uluslararası barış ve güvenliği tehdit ettiğini ifade etti. İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ise, BM Genel Sekreteri Guterres'e tepki gösterdi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres yetkisini kullandı! BM'nin 99. maddesini işletti: Güvenlik Konseyi’ne gönderildi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, görev süresi boyunca BM Şartı’na bağlı yetkisini ilk kez kullanarak Gazze’deki insani felaketin önlenmesi için Güvenlik Konseyi’ne mektup gönderdi.

Mektupta Genel Sekreter Guterres, BM Şartı’ndaki 99. maddeye atıfta bulunarak "8 haftadan fazladır süren İsrail-Hamas düşmanlığının korkunç insani acılara” neden olduğunu belirtti. Guterres, sözlerinde İsrail güçlerinin Gazze’yi sürekli bombardıman altında tuttuğunu belirtti.

“KAMU DÜZENİ ÇOK YAKINDA ÇÖKEBİLİR”

Guterres, Gazze halkının hayatta kalmak için sığınacak yeri olmadığını, zaruri gereksinimlerini karşılayamadığını, bölgeye sınırlı insani yardımların imkânsız hale geldiğini ve bu nedenle kamu düzeninin çok yakında tamamen çökmesini beklediğini vurgulayarak, "Salgın hastalıklar ve komşu ülkelere kitlesel göçler için baskının artması ile durum daha da kötüleşebilir." değerlendirmesinde bulundu.

İSRAİL'DEN TEPKİ GELDİ

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, BM Genel Sekreteri Guterres'e tepki gösterdi.

Cohen, X sosyal medya üzerinden yaptığı yazılı paylaşımda, "Guterres'in dönemi dünya barışı için tehdittir. Gazze Şeridi'nde 99. maddeyi hayata geçirme teklifi terör örgütü Hamas'a desteği içeriyor." ifadesini kullandı.

99. MADDE NE GETİRİYOR?

Birleşmiş Milletler Şartı'nın 99. maddesi, BM Genel Sekreteri'ne, uluslararası barış ve güvenliğin korunmasını tehdit ettiğini düşündüğü herhangi bir konuyu Güvenlik Konseyi üyelerinin dikkatine getirme yetkisi veriyor.