Guterres'ten insani aranın son günüde "tam insani ateşkes" çağrısı

BM Genel Sekreteri Guterres, İsrail-Hamas savaşında verilen insani aranın son gününde "tam insani ateşkese dönüştürülmeli" çağrısı yaparak, tüm rehinelerin de koşulsuz ve acilen serbest bırakılmasını istedi.

Guterres'ten insani aranın son günüde "tam insani ateşkes" çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Sözcülüğü'nden Genel Sekreteri Antonio Guterres'in, İsrail-Hamas savaşında verilen insani arayla ilgili değerlendirmeleri paylaşıldı.

Buna göre Guterres, Gazze'de 7 haftadır süren çatışma ve korkunç can kaybının dünyayı şoke ettiğini vurgulayarak, "Son dört gündür silahlar sustu. İsrailli ve yabancı rehinelerin Hamas tarafından, Filistinli mahkumların da İsrail hapishanelerinden bırakıldığını gördük." ifadesini kullandı.

KATAR, MISIR VE ABD'YE TEŞEKKÜR

Katar, Mısır ve ABD'ye uzlaşmaya sağladıkları katkı dolayısıyla teşekkürlerini ileten Guterres, bu çerçevede BM'nin her türlü desteğini sürdüreceğini teyit etti.

Guterres, dört gün boyunca BM'nin Gazze'ye insani yardımı artırdığını ve kuzey bölgesine de ulaştığını belirterek, "Ancak bu yardım 1,7 milyon yerinden edilen kişinin ihtiyaçlarını karşılamıyor. Gazze'de insani facia her gün kötüleşiyor" uyarısında bulundu.

"TAM İNSANİ ATEŞKESE DÖNÜŞTÜRÜLMELİ"

"Uzlaşmaya yol açan diyalog sürdürülerek tüm Gazze, İsrail ve bölge halkının yararına olacak şekilde tam insani ateşkese dönüştürülmeli" ifadesini kullanan Guterres, tüm rehinelerin de koşulsuz ve acilen serbest bırakılması çağrısını yineledi.

Guterres, bu korkunç çatışmayı sonlandırmak için ülkelerin nüfuzunu kullanması gerektiğine işaret ederek, bölgenin geleceği için iki devleti çözümün öneminin altını çizdi.