Ayçiçeği yağı ve aspir tohumunda yeni karar! Yıl sonuna kadar...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), tarafından açıklanan bitkisel üretim rakamlarının düşeceğine ilişkin tahmininin ardından dikkat çeken bir adım geldi. Ham ayçiçeği yağı ve aspir tohumu ithalatından yıl sonuna kadar gümrük vergisi alınmayacağı bildirildi.

Ayçiçeği yağı ve aspir tohumunda yeni karar! Yıl sonuna kadar...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), tarafından açıklanan bitkisel üretim rakamlarına ilişkin tahminlerin ardından İthalat Rejimi Kararında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

TÜİK, üretim miktarlarının, 2021 yılının ikinci tahmininde bir önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde 12 düşeceğini tahmin etti.

Yeni karara göre, bitkisel yağların fiyatlarında yaşanan artışın önüne geçilebilmesi ve iç piyasa fiyatlarının makul seviyelerde tutulabilmesi amacıyla ham ayçiçeği yağı ve aspir tohumu ithalatında gümrük vergisi 31 Aralık'a kadar sıfırlandı.

Söz konusu ürünlerden ham yağın ithalatında sıfır ve yüzde 22,5 olarak, ayçiçek tohumu yağı ithalatında ise sıfır ve yüzde 10 olarak ithalatın yapıldığı ülkelere göre değişen oranlarda gümrük vergisi uygulanıyordu.