Hamas'tan İsrail'in ateşkes teklifine olumsuz yanıt

İsrail tarafından yapılan açıklamada, Gazze'de ateşkes ve rehine takasına ilişkin anlaşma teklifinin Hamas tarafından reddedildiği belirtildi. İsrail güçleri, kuzeydeki evlerine dönmeye çalışan beş Filistinliyi öldürdü.

Hamas'tan İsrail'in ateşkes teklifine olumsuz yanıt

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, 7 Ekim'den bu yana İsrail'in saldırısı altında bulunan Gazze Şeridi'ndeki can kayıpları hakkında açıklama yaptı. Açıklamaya göre, Gazze'de ölü sayısı 33 bin 729'a, yaralı sayısı ise 76 bin 371'e yükseldi. Bakanlık, son 24 saat içinde İsrail'in 43 kişiyi öldürdüğünü, 62 kişiyi yaraladığını açıkladı. 

Öte yandan, Hamas'ın 13 Nisan Cumartesi günü 'Gazze Şeridi'nde ateşkes ve rehine takası anlaşmasıyla alakalı 8 Nisan'da sunulan öneriye yanıtını arabuluculara ilettiğini' duyurmasının ardından Netanyahu'nun ofisinden yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, 'Kahire'deki toplantının üzerinden bir haftadan fazla süre geçtikten sonra Hamas'ın, arabulucuların kendisine sunduğu genel taslaklara olumsuz yanıt verdiği' bilgisi verildi.

"TEKLİF, BİZİM AÇIMIZDAN BÜYÜK BİR ESNEKLİK İÇERİYORDU"
AA'nın aktardığına göre, üç arabulucunun sunduğu teklifin İsrail açısından oldukça büyük bir esneklik içerdiği savunulan açıklamada, bu önerinin reddinin 'Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar'ın insani bir anlaşma ve İsrailli esirlerin geri dönmesini istemediğini; İran'la yaşanan gerginlikten istifade etmeye, sahaları birleştirmeye ve bölgede kapsamlı bir gerilime yol açmaya devam ettiğini kanıtladığı' öne sürüldü.

Hamas, dün yaptığı açıklamada ateşkes ve rehine takası anlaşmasıyla ilgili sunulan yeni öneriye ilişkin yanıtını arabuluculara ilettiğini duyurmuştu. Yanıtın içeriğine ilişkin detaylı bilgi verilmeyen açıklamada, 'kalıcı ateşkes, işgalci İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin tamamından çekilmesi, zorla yerinden edilenlerin yaşadıkları bölgelere yeniden dönmesi, bölgeye insani yardım girişinin artırılması ve yeniden imar çalışmalarının başlatılması' başta olmak üzere Filistin halkının taleplerine bağlı olunduğu vurgulanmıştı. Hamas ayrıca İsrail ile 'ciddi ve gerçek esir takası anlaşması imzalamaya hazır olduğunu' belirtmişti.

İSRAİL, EVİNE DÖNEN GAZZELİLERE ATEŞ AÇTI: 5 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
İsrail'in Gazze'ye saldırıları sürerken, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki evlerine dönmek için yola çıkan yüzlerce Filistinlinin İsrail ordusunun top atışlarına maruz kalması sonucu, biri kadın beş kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı.

İsrail tankları, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki evlerine dönmek için yola çıkan Filistinlileri hedef aldı. Reşid Caddesi boyunca yürüyen yüzlerce Filistinli, İsrail'in saldırılarına maruz kaldı. Hastane kaynaklarından alınan bilgiye göre, geri dönmeye çalışan Filistinli sivillerden biri kadın beş kişi yaşamını yitirdi, onlarca Filistinli yaralandı.

Görgü tanıklarına göre İsrail ordusunun uyarıları ve saldırılarına rağmen bazı aileler, Gazze Vadisi Köprüsü'nde bekliyor.

İSRAİL: KUZEY'E DÖNÜŞE İZİN VERMEYECEĞİZ
İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee de X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, 'İsrail ordusunun Filistinlilerin Gazze Şeridi'nin kuzeyine dönüşüne izin verdiği yönündeki haberlerin tamamen asılsız olduğunu' söyledi. Adraee, "Gazze'nin kuzeyi henüz bir savaş alanı, bölgeye geri dönüşe izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.