Haşimato nedir, belirtileri nelerdir? Prof. Dr. Canan Karatay'ın gündeme getirdiği haşimato tiroidi tedavisi ne?

Haşimato ya da haşimato tiroidi, tiroid bezinin daha az salgı yapmasına neden olan bir hastalıktır. Prof. Dr. Canan Karatay'ın yaptığı bir açıklama ile araştırma konusu olan Haşimato nedir, belirtileri nelerdir? Ciddi bir otoimmün hastalık olan haşimato tiroidi tedavisi ne? İşte detaylar...

Haşimato nedir, belirtileri nelerdir? Prof. Dr. Canan Karatay'ın gündeme getirdiği haşimato tiroidi tedavisi ne?

Dünya nüfusunun ve Türkiye'nin yaşlanmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Canan Karatay, haşimato hastalığını gündem getirdi. Verdiği tavsiyelerle gündemden düşmeyen Karatay'ın yaptığı açıklama sonrasında Haşimato nedir, belirtileri nelerdir? soruları gündeme geldi. Karatay yaptığı açıklamada; "Hanımlarımız, erkeklerimiz hepsi haşimato. Bu memlekette haşimato pandemisi var. Bu memlekette obezite pandemisi var. Bu memlekette diyabet kanser pandemisi var. Hiç konuşulmuyor. Esas bunlar insanları öldürüyor. İnsanların ölümünün sebebi bunlar. Şeker ve obezite" diye konuştu. Bu açıklama sonrasında birçok kişide merak uyandı ve haşimato ile ilgili detaylar araştırma konusu oldu. Peki, Haşimato tiroidi tedavisi ne?

Haşimato nedir, belirtileri nelerdir? Prof. Dr. Canan Karatay'ın gündeme getirdiği haşimato tiroidi tedavisi ne? - Resim : 1

HAŞİMATO NEDİR?

Haşimato ciddi bir otoimmün hastalıktır. Tirioditlerin en sık görülen çeşidi olan bu hastalıkta bağışıklık sistemi hastalığıdır. Haşimato tiroidi hastalığında bağışıklık sistemi sağlıklı hücrelere saldırır ve tiroid bezi daha az salgı yapmaya başlar. Bu hastalık otoimmün ya da kronik lenfosistik tiriodit olarak da adlandırılır. 

Tiroid bezi zarar gördüğünde yeterli miktarda hormon üretemez.  Bu nedenler tiroid az çalışmaya başlar. Buna bağlı olarak da farklı komplikasyonlar gelişir. Vücut Haşimato troidi hastalığında tiroit bezini ortadan kaldıracak derecede yüksek oranda anti-tiroglobulin ve anti-TPO antikoru üretir. Bu antikorlar tiroid bezine bağlanır ve hücreleri harap etmeye başlar.

Haşimato nedir, belirtileri nelerdir? Prof. Dr. Canan Karatay'ın gündeme getirdiği haşimato tiroidi tedavisi ne? - Resim : 2

Tiroid bezinde oldukça fazla iltihap hücresi birikir. Tiroid hücreleri hasar görür ve tiroit hormonunda azalmalar yaşanır. Haşimato hastalığında tiroid bezi küçülür. Yeterli oranda hormon sentezlenemediğinden dolayı da hormon yetersizliği oluşur.

Haşimato tiroidi hastalığının ilk sürecinde hastalar hafif bir guatr rahatsızlığı yaşar. Kanda TSH, T3 ve T4 hormonları normaldir fakat anti-TPO antikor yüksekliği saptanır. Hastalık ilerledikçe tiroid hormonu yetersizliği hafif seyreder ve tiroid yetmezliğine dönüşür.

HAŞİMATO BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bağışıklık sistemi bozukluğundan kaynaklı olan haşimato, bir endokrin sistem hastalığıdır. Klinik bir belirtisi bulunmayan bu hastalıkta görülen belirtiler haşimatoya özgü belirtiler değildir. En çok görülen belirtiler arasında kilo alma, seste değişiklik, kabızlık, yorgunluk, karam, cilt kuruluğu ve kolay üşüme yer alır. 

Fakat bu belirtiler başka hastalıklarda da görülebilmektedir. Bundan dolayı haşimato tirodini tespit etmek kolay değildir. Görülen diğer belirtiler arasında, adet düzensizlikleri, asabiyet, depresyon, dilde büyüme, iştahsızlık, gözaltlarında ve yüzde şişme, soluk cilt rengi, konuşmada yavaşlama, unutkanlık ve hareketlerde yavaşlama, konsantrasyon bozukluğu, nabız sayısında düşme sayılabilir.

Haşimato nedir, belirtileri nelerdir? Prof. Dr. Canan Karatay'ın gündeme getirdiği haşimato tiroidi tedavisi ne? - Resim : 4

Haşimato tiroidi ilerledikçe kanda sodyum düşüklüğü, göğüsten süt gelmesi, cinsel istekte azalma, uyku apnesi, akciğer ve kalp zarlarında sıvı birikmesi ile karpal tünel sendromu gözlenebilir. Haşimato hastalarının kanlarındaki kolestrol düzeyi genellikle yüksektir. Bu durum kalp damar hastalıklarına neden olabilir. İlerleyen bazı haşimato tiroidi rahatsızlıklarında karında akciğer ve kalp zarında sıvı birikmesi de görülebilmektedir.

HAŞİMATO KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Haşimato ağırlıklı olarak sigara içenler, hamileler, ailede haşimato geçmişi olanlar ve Tip 1 diyabet, Romatoid Artrit, Çölyak Hastalığı, Pernisiyöz Anemi, Vitiligo, Lupus, Addison Hastalığı ve hepatit gibi otoimmün rahatsızlığı olanlarda görülür.

Haşimato nedir, belirtileri nelerdir? Prof. Dr. Canan Karatay'ın gündeme getirdiği haşimato tiroidi tedavisi ne? - Resim : 5

Kadınların haşimato hastalığına yakalanma oranı erkeklerin yaklaşık 8 katıdır. Bu hastalık her yaşta görülebilir. Fakat genç ve orta yaş grubunda daha yaygın seyreder. Haşimato olma ihtimali fazla olanlar; tekrarlayan düşük ve ölü doğuran kadınlar,  yüksek kolesterolü olanlar, açıklanamayan kansızlığa sahip olanlar ile yüksek prolaktin seviyesine sahip olanlardır.

HAŞİMATO TİROİDİ TEDAVİSİ NE?

Haşimawto hastalığının tedavisinde genellikle ilaç kullanılır. Diğer yandan düzednli egzersiz ve yeterli dengeli diyet bu hastalıkta başarı şansını artırır.Haşimato tedavisinde yapılan kan testlerinde hormon değerleri normal olduğu takdirde doktor tarafından düzenli diyet ve egzersiz ile hastalığın gidişatı takip altına alınır.