Hasköy Musevi Mezarlığı'nda 36 mezar taşı tahrip edildi

Hasköy Musevi Mezarlığı'nda gece kimliği belirsiz şahıslarca bazı mezarlar tahrip edildi. Mezarlık görevlilerinin şikayeti üzerine olay yerine gelen polis ekipleri inceleme başlattı.

Olay Beyoğlu'nda bulunan Hasköy Musevi Mezarlığı'nda dün gece geç saatlerde meydana geldi. Kimliği belirsiz şahıslar tarafından mezarlığa girilerek bazı mezarlar ve mezar taşları tahrip edildi. İlk incelemelere göre 36 adet mezar taşı zarar gördü. Bazı mezar taşlarının zarar gördüğünü fark eden mezarlık görevlileri, polis ekiplerine ihbarda bulundu.

Olay yerine sevk edilen asayiş ekipleri ilk incelemelerini yaparken, olay yeri inceleme ekipleri çalışma başlattı. Türk Yahudi Toplumu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada tüm kayıtların resmi makamlara iletildiğini belirterek, olayı gerçekleştirenlerin bir an önce yakalanmasını istedi.

Türkiye Hahambaşılığı Vakfı, sosyal medya hesaplarından, "Hasköy Mezarlığımıza gece yarısı girilmiş, 36 tane mezar taşımız tahrip edilmiştir. Konu tüm resim ve gece kayıtları ile ilgili makamlara iletilmiş olup, bu vandalizmi yapanların bir an evvel yakalanmasını beklemekteyiz" açıklamasını yaptı.

Valilikten açıklama geldi 

İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Beyoğlu ilçemiz Fetihtepe Mahallesinde bulunan Hasköy Kamanda Musevi Cemiyeti
mezarlığında 13 Temmuz 2022 tarihinde meydana gelen tahribatın araştırılmasına
ilişkin yapılan çalışmalarda;
Mezarlıkta 81 adet mezar taşının tahrip edildiği, güvenlik kamera görüntülerinin
incelenmesi neticesinde olayın mezarlık çevresinde ikamet eden (Y.Y), (Y.B.G), (K.G),
(H.S.Ç) ve (H.R.E) isimli 11-13 yaşlarındaki çocuklar tarafından gerçekleştirildiği
belirlenmiştir.
Adı geçen şüpheliler yakalanmış olup, konuyla ilgili başlatılan tahkikat devam
etmektedir.
Musevi vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz."

"Bu menfur saldırıyı şiddetle kınıyoruz"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da, "Bu menfur saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Faillerin bulunması için ilgili birimler harekete geçti. Kutsal değerlere saldıran ve toplumumuzda fitne ve husumet tohumları ekmeye çalışanlara asla müsade etmeyeceğiz" açıklamasında bulundu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise "Yahudi vatandaşlarımıza ait Hasköy Mezarlığı'na gece yarısı girilerek, 36 tane mezar taşının tahrip edildiği barbar saldırıyı kınıyoruz. Türkiye'de vatandaşlarımıza ait değerlere saldırılması asla kabul edilemez. Türkiye farklı dinlerden tüm vatandaşlarımızın değerlerinin korunduğu güvenli bir ülkedir. Bu saldırı ve provokasyon geçmişte olduğu gibi yine boşa çıkarılacaktır. Yahudi vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz" dedi.

2 Gözaltı 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hasköy Yahudi Mezarlığı'ndaki saldırıyla ilgili 2 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Soylu yaptığı açıklamada, "İstanbul Hasköy Mezarlığı'ndaki menfur saldırıyı kınıyorum. İstanbul Emniyetimizin titiz çalışmasıyla faillerin 2'si gözaltına alındı, olayla ilgili soruşturma devam ediyor. Bu tür provokatif saldırılarla birlik ve beraberliğimizi bozmaya çalışanlara asla müsaade edilmeyecektir" dedi.