Argon ışını ile hastalarının karaciğerine isminin baş harflerini kazıdı

İngiltere'de ünlü bir cerrahın karaciğer nakli yaptığı hastaların organlarına isminin baş harflerini kazıdığı belirlendi. Olay Simon Bramhall'ın ameliyat ettiği bir hastanın organ yetmezliği nedeniyle başka bir doktora gitmesiyle ortaya çıktı. Ünlü cerrah meslekten men edildi.

Argon ışını ile hastalarının karaciğerine isminin baş harflerini kazıdı

Başka bir cerrah, Simon Bramhall'ın hastasının karaciğerine kazıdığı 4 santimlik harfleri cep telefonu ile kaydererek ıspatladı. Çılgın cerrah imza atma işlemi sırasında argon ışını kullandığını itiraf etti.

Yaptığı karaciğer markalama skandalı ile gazete manşetlerine oturan ünlü cerrah Simon Bramhall'ın cezası tıbbi siciline işlenerek meslekten men edildi. 

Yıllır süren davada mahkeme, Simon Bramhall'ın ameliyat sırasında organları markalaması ile halkın doktorluk mesleğine güvenini sarstığı sonucuna vardı.

İlk etapta Simon Bramhall'ın iki hastanın karaciğerine isminin baş harflerini yazdığı belirlendi. Ciğerine imza atılan hasta sayısı ise henüz netlik kazanmadı.   

Argon ışını kullandığını itiraf etti

57 yaşındaki ünlü cerrah Simon Bramhall, 2013 yılında Birmingham'daki Queen Elizabeth hastanesinde yaptığı ameliyatlarda karaciğerlere "SB" yazmak için argon ışını kullandığını itiraf etti. Kibirli doktor diğer meslektaşlarının karaciğerde oluşan kanamayı durdurmak ve ameliyat bölgesini işaretlemek için kullandığı argon ışını kendi imzasını atmak için kullanmıştı. 

2018 yılından başka bir cerrahı dövdüğü için ceza almıştı

Simon Bramhall 2018 yılında da kendisi gibi  karaciğer, dalak ve pankreas cerrahı olan bir meslektaşını iki kez dövmemesi nedeni ile 12 aylık topluluktan uzak durma cezası almış ve 10.000 £ para cezası ödemek zorunda kalmıştı.

Tıbbi Uygulayıcılar Mahkemesi Servisi (MPTS) tarafından yapılan bir inceleme, Bramhall'ın eylemlerinin "bir dereceye kadar profesyonel kibirden kaynaklandığı" ve tıp mesleğine olan halkın güvenini "zemin ettiği" sonucuna vardı.

Danışman cerrahlık görevine son verilmişti

Bramhall, ilk olarak 2013 yılında başka bir cerrahın hastalarından birinin sonraki ameliyatı sırasında baş harflerini bulması üzerine danışman cerrah olarak görevinden uzaklaştırılmıştı. İkinci ameliyatı yapan doktor 4 cm yüksekliğindeki karaciğere kazınan harflerin  görüntüsünü cep telefonu ile kaydederek skandalı ortaya çıkarmıştı.

Bahane olarak 'ameliyat gerilimini azaltma' dedi

2018'deki ceza duruşması sırasında Bramhall'a kurbanlardan birinin markalaşma nedeniyle ciddi psikolojik zarar gördüğü söylendi. Simon Bramhall, polise verdiği ifadede zor ve uzun nakil operasyonlarının ardından ameliyathanedeki gerilimi azaltmak için hastaların karaciğerlerine isminin baş harflerini kazdığını söyledi.

Bramhall, davranışlarıyla ilgili bir iç disiplin soruşturması sırasında 2014 yılında Birmingham hastanesinde istifa etti.

Aralık 2020'de Bramhall, meslekten en az beş ay uzaklaştırıldı. En son mahkemeden bir rapor, 4 Haziran'daki bir inceleme duruşmasında, antrenmana uygunluğunun artık bozulmadığını ve zaklaştırma kararının iptal edildiğini söyledi.

Raporda, Genel Tıp Konseyi'nin (GMC) de askıya alma kararına itiraz ettiği ve bir yüksek mahkeme yargıcının yaptırımı bozduğu ve konunun değerlendirilmesi için MPTS'ye yeniden sunulduğu belirtildi.

Karardan: Profesyonel kibirden kaynaklanıyor

Mahkeme, kararında, askıya alma kararının “kamu menfaatini korumak için yetersiz” olacağına ve tıbbi kayıttan silmenin “uygun ve orantılı bir yaptırım” olacağına karar verdi.

“Biri önemli ve kalıcı duygusal zarar görmüş olan iki savunmasız hastanın bir klinik ortamda bilinçsizken fiziksel saldırısı, hastaların ve halkın tıp mesleğine olan güvenini ve güvenini ciddi şekilde zedeler ve kaçınılmaz olarak mesleği bütünü itibarsızlaştırdı.”

Kararın sonuç bölümünde ise cerrahın yaptığı işlemin bir dereceye kadar profesyonel kibirden kaynaklandığı ancak genelde doktorluk mesleğine olan güveni sarstığı vurgulandı. Kaynak: Thaguardian