Hatay'da tarihi yapılar nasıl restore edilecek? Bakan Ersoy, Hatay'da Afet Koordinasyon Merkezi'nde açıkladı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Afet Koordinasyon Merkezi'nde Bilim Kurulu toplantısına katıldı. Bakan Ersoy, Hatay’da yıkılan tarihi eserlerin yeniden onarımı için yapılacak çalışmaya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Hatay'da tarihi yapılar nasıl restore edilecek? Bakan Ersoy, Hatay'da Afet Koordinasyon Merkezi'nde açıkladı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Hatay Afet Koordinasyon Merkezi'nde açıklamalarda bulundu.

Bakan Ersoy'un açıklamaları şu şekilde:

Çalışmalar dosyalar oluşturuluyor. Planlama ekibi oluşturuldu, bakanlık kontrolünde tasarım vakfı ve gönüllülerin destekleriyle oluşturuldu. Müdahale biçimleri aslında başka bir deyişle etaplama. Burası çok büyük bir yaşayan alan. Bilim Kurulu'yla ihya odaklarını belirliyoruz. Kurtuluş Caddesi'nde yapı yükseklikleri düşürülecek. Sonrasında ikonik yapılarla birlikte Hatay'ı kapsayacak imar planı çalışmasını uygulayacağız.

16 KÜLTÜR VARLIĞIYLA İLGİLİ RESTORASYON ÇALIŞMASI BAŞLADI

Arkeoloji, iklim, çevreye dikkat ediyoruz. Hedeflenen yerleşim dokusu Hatay'ın geçmiş hafızasını koruyacak şekilde. Restorasyon çalışmalarına da başladık. Kültür Vakfı, Hatay Arkeoloji Müzesi'ni ihale aşamasına geldi. 16 kültür varlığıyla ilgili restorasyon çalışması başladı.

Bakanlığımız dışında özel mülkiyette olan kültür varlığıyla ilgili çalışma ve hibe programına başladık. İbadethaneleri içeren bir projelendirme süreci. Projeye 3 milyon lira destek, uygulamaya geçince 25 milyon lira destek veriyoruz. Bunlar üst limitler. Turizm işletme belgeli yapılar için proje destek limiti 1,5 milyon, proje uygulama desteği 12,5 milyon lira olarak belirlendi. Konut için 750 bin, proje uygulama desteği de 5 milyon lira oldu.